Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur rektorerna på Angeredsgymnasiet reagerar när de ser klippet på eleverna som röker cannabis utanför skolan. Foto: SVT

Rektorn om cannabisrökandet: ”Har inte känt till att vi ska ringa 112”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Nyheter Väst visar klippet på elever som röker cannabis utanför skolan för rektorerna säger de att man arbetar aktivt med att stötta elever och motverka droganvändning, men att det inte är skolans roll att straffa eleverna.

– Man kanske inte i stunden säger till de elever som står där, men man kanske larmar senare till rektorn, säger Agneta Wessman Alsin som är rektor på Angeredsgymnasiet.

Starta videon för att se hur rektorerna reagerar när de ser elever som röker cannabis utanför skolan.

Rektorerna på Angeredsgymnasiet uppger att de är medvetna om att det finns cannabisanvändning runt skolan och att de jobbar aktivt med detta för att stötta elever som behöver mer hjälp än vad skolan kan erbjuda.

Rektor Agneta Wessman Alsin uppger att skolan samverkar med bland andra Mini Maria och SSPF – kommunens plattform där socialtjänst och polis ingår, för att stötta ungdomar som befinner sig i riskzonen för missbruk.

Ska ringa 112

Hon säger också att man ganska nyligen blivit varse om att polisen vill att skolan larmar direkt vid användning av droger.

– Det vi fick reda på vid det senaste mötet med polisen var att de vill att vi ska ringa direkt till 112 och det har vi inte gjort tidigare.

Varför inte?

– Vi har inte känt till att vi ska göra det.

Inte skolans ansvar att straffa elever

De elever som SVT pratat med tycker att skolan borde agera med hårdare tag. Skolan svarar på elevernas kritik och tycker inte att det är lärarnas ansvar att ”straffa” ungdomar och hänvisar i stället till polisen och rättsväsendet för sådana åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.