Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se på filmen från övervakningskameran hur snatterierna går till och hör butikschefen berätta om problemet i klippet ovan. Foto: SVT/Privat

Rektorerna i Hjo slår larm om att barn tävlar i att snatta: ”Fruktansvärt”

Publicerad

Rektorerna i Hjo slår larm om att barn i låg- och mellanstadieåldern snattar i lokalbutiker för att få högre status. Karin Blomster är rektor på Hammarskolan i Hjo.

– Det är fruktansvärt att man har en kultur bland elever som gör att man får högre status om man stjäl grejer från andra, säger hon.

Se butikens övervakningsfilm och hör butikschefen berätta om problemet i klippet ovan.

Det var i slutet på september som rektorer för låg- och mellanstadieskolor i Hjo publicerade ett inlägg till föräldrarna där de larmade om att skolelever snattar för att få högre status bland skolkamrater, vilket Hjo Tidning tidigare rapporterat om.

– Det är viktigt att vi talar om vad som händer och att vårdnadshavare tar det med sina barn. Vi från skolan gör vad vi kan. Vi har pratat med eleverna i klasserna och vi hoppas att vårdnadshavarna gjort det samma, säger Karin Blomster.

Fångats på film

SVT har varit i kontakt med den lokala Ica-butiken som har haft ett ökat problem med snatteri, något som även fångats på film av butikens övervakningskamera.

– Det är inte acceptabelt överhuvudtaget, säger butikschefen Karl-Fredrik Sahlén.

Barn har polisanmälts

Butiken har ökat närvaron av anställda, de har även tagit in civila väktare och har ett samarbete med skolor och polisen.

En polisanmälan om ringa stöld har också gjorts. De misstänkta är under 15 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.