Se Djeno Mahics känslosamma berättelse om tiden under och efter skoldådet i Trollhättan. Foto: SVT

Rektorn försökte rädda eleverna vid skolattacken: ”Svårt att prata om”

Uppdaterad
Publicerad

Han var rektor på skolan där tre oskyldiga personer blev mördade för fem år sedan, Kronan i Trollhättan. Trots att det var han som sprang genom korridorerna för att rädda elever från Anton Lundin Petterssons attack vill han inte se mer låsta dörrar och vakter på Sveriges skolor.

– Vart är vi på väg då? säger Djeno Mahic.

Se Djeno Mahics känslosamma berättelse om tiden under och efter dådet som tog tre oskyldiga personers liv. Hör även hans syn på skolsäkerhet i klippet ovan.

Vi träffar Djeno Mahic på biblioteket i Alingsås där han nu arbetar som rektor. Trots att han lämnat Kronan i Trollhättan bakom sig märks det att det som hände, för exakt fem år sedan, ligger precis bakom ögonlocken. Han har bearbetat mycket genom löpning.

Skolattacken i Trollhättan

– Jag kollade på min app. Jag har sprungit 5 500 kilometer på de här åren, säger han.

”Minns sms:et från min fru”

Han har tänkt mycket på om hans agerande den dagen var rätt. Krisplanen han fick i handen förblev oanvänd när han sprang från klassrum till klassrum för att få eleverna inlåsta. Något, som enligt polisen, troligtvis räddade många liv. Han önskar ibland att han hade gjort mer, gått till attack, stoppat gärningsmannen. Har också funderat över om varför han inte backade, tänkte på sin egen familj, och satte sig i säkerhet.

– Jag minns när jag fick ett sms från min fru: ”Är du okej?”. Då satte jag mig på huk och tänkte att ”det här kommer få konsekvenser”.

Blivit kontaktad om säkerhet

Eftersom han under åren fått frågan många gånger har han själv reflekterat mycket över säkerhet på Sveriges skolor och ändå landat i att empati är det bästa vapnet mot våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet