Foto: SVT

Revolutionen i Tranemo

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera decenniers borgerligt styre inträffade en kupp i kommunhuset i Tranemo. Två partier spräckte Alliansen och bytte sida.
– Det blir lite revolution i ett sådant här hus då, säger Gunilla Blomgren (L).

I Tranemo har Centern och de borgerliga regerat i fyra decennier. Men efter valet 2014 var läget oklart. Då Sverigedemokraterna gått framåt hade inget av blocken majoritet. Till sist blev det ändå Alliansen, som var störst, som fortsatte att styra. Men bland två små allianspartier pyrde ett missnöje.

Trivdes inte i alliansen

– Vi trivdes inte i Alliansen i det sättet vi samarbetade. Vi fick kämpa och slåss för att få information, säger Gunilla Blomgren (L).

Men under budgetarbetet hösten 2016 hände något. Kristdemokrater och liberaler pratade sig samman och började samtala med Socialdemokraterna.

Så i december träffar Erene Bertilsson och Gunilla Blomgren Alliansens ledare kommunalrådet Crister Persson (C) på ett enskilt möte.

– Jag hade hört att något var på gång och att det hade upplevts som bristande information i vissa avseenden. Då tyckte jag att det var på en nivå som vi borde kunna reda ut, säger Crister Persson (C).

Slutet på en Centerera

Men beskedet som gavs innebar slutet på en Center-era.

– Vi hade jobbat ihop i många år och så plötsligt utan någon djupare diskussion så gav vi oss därifrån. Det var tufft, säger Erene Bertilsson (KD).

Crister Persson minns att han upplevde det starkt.

– Det var riktigt omtumlande, säger han.

”Väldigt inspirerande”

I och med att två små partier bytte sida blev det alltså maktskifte. Och Tony Hansén från Socialdemokraterna tog Crister Perssons plats.

– Vi från Socialdemokraterna har ju aldrig haft möjligheten att leda kommunstyrelsen. Det var väldigt inspirerande, säger han.

Både Gunilla Blomgren och Erene Bertilsson upplever idag att samarbetet fungerar bättre i den nya konstellationen.

– Det är skojigt när man känner att man kan vara med och påverka. Det är därför man går in i politiken, säger Gunilla Blomgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Väst

Mer i ämnet