Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Suhaib Hurani är ordförande i MUF Västra Götaland norra. I klippet kan du se honom och flera andra ungdomspolitiker berätta om högervinden bland unga. Foto: Julia Kero/SVT

Unga killars högersympatier ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Andelen killar mellan 18 och 21 år som identifierar sig som klart till höger har nästan fördubblats sedan förra valet, enligt uppgifter från SVT:s vallokalsundersökning. Det märks tydligt hos ungdomsförbunden i Göteborg.

Nästan 40 procent av killarna mellan 18 och 21 år svarar i SVT:s vallokalsundersökning att de ideologiskt identifierar sig som klart till höger. Det är nästan en fördubbling sedan förra valet.

– Det verkar vara något som har skett väldigt snabbt, vi har inte sett de här tendenserna hos 16–17-åringar. Så det verkar vara något som skett i den här valrörelsen, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ansvarig för vallokalsundersökningen.

Och lokalt i Göteborg märker ungdomsförbunden som varit ute på skolor att det blåser högervindar.

– Det märks väldigt tydligt, det är liksom lite trendigt att vara höger, berättar Hannah Björnerhag, ordförande i MUF Göteborg.

Fler engagerar sig i ungdomsförbund

Även vänstersympatierna har ökat något, men ligger på klart lägre nivåer: från 10 procent 2018 till 13 procent i år. Ändå vittnar alla ungdomsförbund SVT talat med, SSU, MUF och Ungsvenskarna om ett intensivt intresse för politik bland unga. Även SSU Göteborg har slagit medlemsrekord och är uppe i över 1 500 medlemmar i Göteborg. MUF har 1 100 medlemmar i Göteborg mot vanliga 700.

Vänstervåg bland tjejer

För tjejer mellan 18 och 21 år var det 16 procent som identifierar sig som klart till höger 2022, medan andelen som uppger att de är klart till vänster ligger på 27 procent. Sedan 1991 har den siffran stigit från 10 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.