Starta klippet för att följa med till Billdals ridklubb och hör ordföranden Magdalena Rönström berätta hur man vill agera mot sexuella trakasserier. Foto: SVT

Billdals ridklubb agerar mot sexuella trakasserier: ”Inspirerats av metoo”

Uppdaterad
Publicerad

Här har man fått nog av övergrepp och sexuella trakasserier inom ridsporten. Billdals ridklubb satsar nu på att utbilda ridskoleelever och privatryttare i hur man ska agera om man blir utsatt.

Hör ridklubbens ordförande berätta mer om hur sexuella trakasserier inom ridsporten kan se ut i klippet ovan.

Allt började med när misstänkta övergrepp inom ridsporten uppdagades under sommaren. Med inspiration från metoo-rörelsen satte ledningen för Billdals ridklubb, i södra delarna av Göteborgs kommun, igång en utbildningssatsning kring sexuella trakasserier.

– Vi vill inte vara med om det som tidigare generationer, inklusive jag själv, har varit med om, säger Magdalena Rönström, ridklubbens ordförande och en av initiativtagarna till satsningen.

Känner ansvar

Målet är att medlemmarna ska veta hur de ska agera vid en ovälkommen handling, och att de ska våga agera.

– Vi har själva inte haft något fall här på ridskolan, men vi känner ett ansvar, speciellt för att det här är en sport där många utövare är kvinnor, säger Magdalena Rönström.

Utbildningssatsningen inleds med en föreläsning 23 november i samarbete med Riksidrottsförbundet i Västra Götaland och sedan kommer man arbeta vidare med föreläsningar och även dela med sig av utbildningsmaterialet till andra föreningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.