Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsports-EM går 55 miljoner back

Hästfestens slutnota beräknas landa på minus 55 miljoner kronor, en kostnad som i slutändan hamnar på göteborgarna.

Longines FEI EM i Ridsport, eller ridsports EM, som anordnades 21-27 augusti i Göteborg ser ut att bli en dyr historia för göteborgarna. Den tidigare beräkningen på att evenemanget skulle ge ett underskott på 30 miljoner har alltså nu bekräftats bli betydligt högre.

– Prognoserna är ännu inte klara men i nuläget pekar det mot ett underskott på 55 miljoner kronor, säger Bettan Andersson (V) ordförande i Got Event.

Dyrare säkerhet

Förutom att man sålt färre biljetter än vad som räknades med, har flera olika faktorer bidragit till att EM blev dyrare. Bland annat har kostnaderna för hotell och säkerhet blivit dyrare än beräknat.

– Vi hade inte kunnat ana för fem år sedan hur mycket pengar man måste lägga på säkerhet idag, säger Bettan Andersson.

Men oppositionens Jonas Ransgård (M) delar inte den bilden och säger att största kostnaderna beror på dubbelarbete och för få sålda biljetter.

– Säkerhetskostnaderna är en väldigt liten del av detta. Det är i alla fall över tio miljoner i minskade intäkter för biljetterna, säger han. 

Även Hedens konstgräsplaner blev förstörda i samband med Ridsports-EM, som vi berättade om igår. Dessa kostnader har inte tagits med i beräkningen av underskottet.

Staden står för hela risken

Jonas Ransgård är mycket kritisk till hur avtalet kring Ridsports-EM har utformats. Bland annat pekar han på att stadens bolag har tagit på sig hela risken, och därför också får bära alla kostnaderna.

– Sådana avtal ska man inte skriva. Om staden tar hela risken så är det ingen annan som bryr sig om budgeten går ihop eller inte, utan det blir Göteborgarna som får betala, och det är det som har hänt nu, säger han.

Jonas Ransgård menar att Ridsportsförbundet givetvis borde ha tagit en del av risken med evenemanget. Och han tror inte att Göteborg kommer kunna fortsätta med sådana här stora event, om utfallen blir så stora underskott.

– Att först presentera detta som ett nollsummespel och sedan landa på minus 55, det inger ingen trovärdighet, säger han.

Ska fortsätta med stora evenemang

Bettan Andersson, å andra sidan, tror inte att detta påverkar Göteborg som evenemangstad, bara att man i framtiden får göra på något annat sätt.

– Men jag tror absolut inte det kommer innebära att vi inte kommer ha stora evenemang igen, för det är någonting som Göteborg satsar på och är väldigt bra på, säger hon.

Men man är inte lika bra på att förutse kostnaderna?

– I det här fallet var det absolut så att ursprungsbudgeten inte var bra. Men det har även hänt mycket under resans gång, säger hon.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer