Riksdagsledamöter vill kalla socialministern och generaldirektören till socialutskottet. Foto: TT

Riksdagsledamöter kräver svar från minister och generaldirektör

Uppdaterad
Publicerad

Socialutskottet i riksdagen kallar nu till sig generaldirektören för Statens institutionsstyrelse, Sis och ansvarig minister Lena Hallengren efter de allvarliga uppgifter som framkommer i SVT Nyheter Väst och Uppdrag granskning avslöjande om Sis ungdomshem Björkbacken.

– Nu går presidiet vidare med detta och sedan får vi ett datum när de kan komma, säger Sofia Nilsson (C) ledamot i socialutskottet, som väckte frågan under morgonens möte i utskottet.

Varför kallar ni  dem?

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

– På grund av uppgifterna som visades i Uppdrag granskning om missförhållanden på Björkbacken, säger hon.

Ministern duckar frågor

SVT har ett flertal gånger sökt ansvarig minister, socialminister Lena Hallengren (S), för en kommentar om det som framkommer i granskningen av Sis ungdomshem Björkbacken, där unga tvångsvårdade flickor under flera års tid utsatts för våld, hot och övergrepp.

Socialministern har avböjt att kommentera och hänvisar alla frågor till Sis.

– Utskottet prioriterar den här frågan. Vi har haft Sis generaldirektör kallad till oss minst två gånger under den här mandatperioden och hon kommer kallas fler gånger. Det exemplet vi fick se i SVT igår påskyndar processen så klart. Det här är väl känt att Sis inte fungerar på det sätt som de borde göra, säger Michael Anefur (KD) som är riksdagsledamot i socialutskottet och socialpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

– Jag blir väldigt illa berörd av de uppgifter som framkommit i SVT:s granskning. Detta går helt emot Sis uppdrag om att ge ungdomarna vård och stöd. Jag förutsätter att Sis tar detta på största allvar, säger Linda Lindberg (SD) ledamot i socialutskottet.

Vill se nollvision mot isolering

Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Maj Karlsson har själv varit och besökt Björkbacken 2016. Hon säger att hon redan då fick känslan av att allt inte stod rätt till och kontaktade därför ledningen för Sis.

– Jag ställde mig frågande till det här med isolering och vård i enskildhet och bad att få komma in i cellen. Jag tycker att behandlingsmetoden användes felaktigt, säger hon. Maj Karlsson anser att Sis ska ha en nollvision mot nedläggningar och isolering.

– Det är så fruktansvärt upprörande. Vi har lovat att vi ska hjälpa de här barnen och så sviker samhället på det här sättet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet