Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer Got Event att ringa Håkan Hellström och be honom ha en konsert på Ullevi i sommar? Hör evenemangschefen Henrik Jutbring i klippet: ”Vi har kontinuerliga dialoger med arrangörer. Men vi ger inte upp i första taget”. Foto: TT

Risk för konsertlös sommar på Ullevi – inga artister bokade

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två åren har över 1,3 miljoner besökare varit på konsert på Ullevi i Göteborg och några av världens största artister har spelat på arenan.

Men sommaren 2024 ser ut att bli konsertlös på Ullevi.

– Bilden av Göteborg som evenemangsstad får ju sig kanske en liten törn, säger Henrik Jutbring, evenemangschef på Got Event.

De senaste två åren har man slagit rekord sett till både antalet konsertdagar och besökare på Ullevi. I fjol var det elva konsertdagar med totalt 638 000 besökare och året före 13 stycken med 729 000 besökare. Men i år kan det för första gången på 25 år bli en konsertlös sommar på arenan, undantaget pandemiåren.

– Utbudet av internationella stora namn som kan fylla arenor är litet. Det drabbar inte bara Göteborg och Ullevi utan det drabbar hela musikvärlden, säger Henrik Jutbring, evenemangschef på Got Event.

Även den svaga svenska kronan spelar in, menar han.

Hur stor är risken att det faktiskt blir en konsertlös sommar?

– Jag kan inte bedöma den chansen men vi har kontinuerliga dialoger med arrangörer. Men vi ger inte upp i första taget, säger Henrik Jutbring.

Framtiden ser han dock ljust på.

– Vi har indikationer på att 2025 kommer kunna bli ett bra år för konsert- och musikbranschen i stort men också då för Ullevi och Göteborg.

Veteran-VM i friidrott

Konserter och evenemang lockar turister till Göteborg. I och med att man i fjol hade så många spelningar på arenan bidrog man till den turistekonomiska omsättningen som landade på två miljarder kronor.

– Bilden av Göteborg som evenemangsstad får ju sig kanske en liten törn, säger Henrik Jutbring.

Även Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co, tror på en viss påverkan men bedömer att det finns mycket annat i staden som lockar hit turister.

– Sett till hotellen kommer man nog se en något minskad efterfrågan men man lär även se en påverkad prisbild där hotellpriserna inte kommer att dra iväg i den uträckning som den har gjort tidigare vid konserter, säger han.

I nuläget är det enbart sportevenemang inplanerade på Ullevi i sommar, såsom racingtävlingen STCC, fotbollsturneringen Gothia cup och veteran-VM i friidrott.

Konserter på Ullevi år 2023 och 2022

2023

Metallica – 2 spelningar

Bruce Springsteen And The E Street Band – 3 spelningar

Coldplay – 4 spelningar

Gyllene Tider – 1 spelning

Laleh – 1 spelning

2022

Summerburst – 2 spelningar

Laleh – 1 spelning

Iron Maiden – 1 spelning

Rammstein – 3 spelningar

Ed Sheeran – 2 spelningar

Håkan Hellström – 4 spelningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.