Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han är snäll och varm och go”, säger Per-Åke Larsson om robotterapikatten, som är en av hjälpmedlen som finns för att förbättra eller underlätta brukarnas vardag. Foto: SVT

Se robotkatten som håller Per-Åke sällskap på LSS-boendet i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Boendets nya tillskott, robotterapikatten, sprider lugn bland hyresgästerna. Särskilt förtjust är Per-Åke som ofta lånar katten till sin bostad.

I välfärdsbiblioteket i Göteborg finns olika hjälpmedel vars syfte är att underlätta eller förbättra vardagen för brukaren.

Den snart 70-årige Per-Åke har bott på LSS-boendet Landsvägsgatan i Haga i 16 år. Det nya tillskottet i form av en robotterapikatt har blivit en storfavorit hos honom och han lånar ofta in katten till sin lägenhet.

– Han är snäll och varm och go, säger han.

Kan öka självständigheten

Förhoppningen är att verktygen bland annat kan öka självständigheten och delaktigheten, men också hjälpa till att aktivera vårdtagarna.

Enhetschefen Johanna Wallin ser redan positiva effekter av hjälpmedlen, inte bara för brukarna men också för personalen.

– De effekterna ser vi redan med omsorgskatten, känner man sig orolig eller behöver sällskap kan man använda den, inte för att ersätta personalen men det blir någonting annat, säger hon.

LSS och BmSS

På bostäder med särskild service, BmSS eller LSS-boenden, finns personal och vård tillgängligt för hyresgästerna. Målet är att hjälpa personer med funktionsnedsättningar att leva ett liv som andra, samtidigt som man erbjuder ett behovsanpassat stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.