Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar socialchef Karin Hallberg i Vänersborgs kommun att det finns både en nyfikenhet och osäkerhet för e-tillsyn i hemtjänsten. Foto: SVT

Vänersborgs hemtjänst ska kameraövervaka äldre på natten

Publicerad

I Vänersborg satsar kommunen nu på kameraövervakning inom hemtjänsten. Personalen ska kunna göra sina nattliga besök – genom telefonen.

Istället för ett eller ett par fysiska tillsynsbesök under natten ska hemtjänsten i Vänersborg kunna se så att de äldre sover lugnt – genom kameror. Enligt socialchefen Karin Hallberg finns det flera fördelar med den så kallade E-tillsynen.

– Man kan möjliggöra att natten blir lugnare för brukarna och att våra medarbetare kan lägga tiden där de verkligen behövs, säger hon.

Kan finnas en oro

Socialchefen Karin Hallberg tror dock att det till en början kan finnas en del osäkerheter bland brukare och anhöriga.

– Det kan nog finnas en viss oro kring tekniken. Är den tillförlitlig, hur kommer det användas, spelas man in? Det är sådant vi behöver titta på och jobba med, säger hon.

Spelas inte in

Emil Zingmark, chef på teknikenheten, berättar att kameratillsynen varken spelas in eller lagras – och enbart kan utföras av den personal som har tilldelats det besöket.

–Man kan inte titta mer än den tid vi anger, så det finns ingen annan som kan titta under just det planerade besöket, säger han.

Positiva anhöriga

Samtidigt har man stora förhoppningar på att kamerorna ska kunna öka tryggheten och förbättra sömnkvaliteten hos de äldre. Enligt hemtjänstens enhetschef Katarina Karlsson har anhöriga varit positiva av just den anledningen. Hon berättar om ett specifikt fall.

– De nappade på idén direkt eftersom man visste att ens anhörige vaknade på natten och blev störd av att personal kom in, säger hon.

Se socialchefen om pilotprojektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.