Röhsska museet i Göteborg riskerar nu att hållas stängt i över ett år. Foto: arkivbild

Klart: Röhsska stänger i 15 månader

Uppdaterad
Publicerad

Nu har beskedet om Röhsska museet i Göteborg kommit. Museet håller stängt i 15 månader enligt ett beslut Göteborgs kulturnämnd fattade under tisdagseftermiddagen. Under tiden ska museet genomgå en total rekonstruktion.

– Det här är ett tufft men nödvändigt beslut, säger Mariya Voyvodova (S), ordförande i kulturnämnden i Göteborg.

Röhsska museet ska stängas i över ett år. Enligt ett beslut från kulturnämnden i Göteborg som sammanträdde på tisdagseftermiddagen kommer Röhsska muséet att stängas mellan 27 februari 2017 och 1 juni 2018. Under tiden ska museet genomgå en total rekonstruktion.

Anledningen till stängningen är att samarbets– och arbetsmiljöproblem infekterat verksamheten på Röhsska ända sedan 2001 och att läget nu blivit så krisartat att kulturnämnden inte ser något annat alternativ än en total stängning.

Krisen på Röhsska

– Det behövs tid för att arbeta jobba i lugn och ro, för att arbeta med verksamheten, komma till rätta med den psykosociala arbetsmiljön och jobba med skicket på fastigheten, säger Mariya Voyvodova (S), ordförande i kulturnämnden i Göteborg.

”Snabbt ihoprafsad lösning”

När SVT Nyheter Väst ringde upp intendenten Love Jönsson hade han ännu inte nåtts av nyheten att hans arbetsplats ska stänga nästa år. Trots det kom beslutet inte som någon överraskning för honom.

– Nä, jag fick signaler om det här igår, men däremot är jag förvånad över hela processen och handläggningen, mycket förvånad, säger han.

Love Jönsson är föga imponerad av nämndens lösning och han tycker det hela skötts illa.

– Om man på allvar vill förbättra arbetsmijlön ska man jobba långsiktigt och systematiskt. Då ska man inte göra chockåtgärder och den här typen av godtyckliga och snabbt ihoprafsade lösningar. Det är helt fel, säger han.

Tillfällig omplacering

Både arbetsgivaren och de fackliga organisationerna bedömer att det behövs gott om tid för att få långvariga förbättringseffekter. Under den femton månader långa stängningen kommer alla medarbetare vid museet att omplaceras inom förvaltningen. Enligt förvaltningsdirektör Anna Rosengren är meningen att alla sedan ska komma tillbaka till Röhsska successivt.

– Det här är ett tufft men nödvändigt beslut, säger Mariya Voyvodova (S), ordförande i kulturnämnden i Göteborg.

Hos delar av personalen finns ändå oro för vad beslutet kan leda till.

– Vi uppfattar från fackligt håll att en anledning till stängningen är att man vill göra sig av med personal och det är väldigt stor oro från medarbetarna, säger Love Jönsson, intendent vid Röhsska.

Vill ha snabb stängning

Fackförbunden Saco och Kommunal har ställt sig bakom beslutet att stänga. Saco poängterar att det behövs externt stöd i processen och vill ha en stängning så fort som möjligt för att inte arbetsmiljön för personalen ska förvärras ytterligare. Kommunal menar att det är viktigt att så snart som möjligt påbörja arbetet med att förbättra den psykosociala arbetsmiljön vid muséet.

Vision är oenig och menar att de inte kan ställa sig bakom ett beslut om stängning då förutsättningar enligt Samverkan Göteborg inte följts .

– Vi är emot att man beslutar om stängning innan man förankrat processen hos personalen. Man fattar ett drastiskt beslut utan att samverka med personalen, säger Maria Heed, ordförande Vision Kulturförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Röhsska

Mer i ämnet