Personer som tigger eller kvinnor med långa kjolar. Så ser några stereotypa bilder av romer ut. En skrivkurs i Göteborg vill ändra på det. Foto: SVT

Romer skriver sin egen historia

Publicerad

Personer som tigger eller kvinnor med långa kjolar. Så ser några stereotypa bilder av romer ut. En skrivkurs i Göteborg vill ändra på det.

Renata Useinova lägger ner glasögonen på blocket framför sig.

– Vi måste se att det är ett jättestort spektrum av människor, inte bara en... klump, säger hon.

Renata Useinova har, precis som de andra deltagarna på Författarcentrum Västs skrivkurs, romska rötter. Berättelsen hon arbetar med handlar om en släkting hon minns från barndomen.

– Henne skulle man akta sig för, så att man inte skulle bli som henne. Sådant gör ju barn nyfikna, säger hon.

Skriver för de som inte fått höras

På skrivkursen som hållits på Romano center i Göteborg under hösten har flera berättelser växt fram. Domino Kai, som är verksamhetschef på centret, skriver om romers öde under andra världskriget. Ingen vet idag hur många romer som dödades i kriget. Olika källor anger dödstal mellan en halv och två miljoner människor.

– De som än idag inte har fått en röst måste få en röst, säger Domino Kai.

Renata Useinovas berättelse är ett filmmanus, Domino Kai funderar på att ge ut en bok. Deltagarna hoppas att berättelserna ska kunna motverka fördomar om romer.

– Det finns en majoritet som tror att romer är de som har stora klänningar, eller att det är de som tigger. Sen försvinner alla andra, som de svenska romerna till exempel, säger Domino Kai.

Vill se förändring på bioduken

Han tror och hoppas på politisk förändring, men också på populärkulturen.

– Jag vill se romer som spelar hjältar i filmer. Den dagen har vi kommit någonstans, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.