Römosseskolan blir av med bankkontot

Uppdaterad
Publicerad

Den bank där föreningen bakom de tre Römosseskolorna i Göteborg har haft sitt konto har sagt upp kundrelationen. Det kan innebära att kommunen återigen kommer att hålla inne många miljoner kronor som annars skulle ha betalats ut i skolpeng. Det var GT först att berätta under fredagen.

Så sent som i höstas fick föreningen Framstegsskolan tillbaka kontrollen över sitt bankkonto efter att det under flera månader varit låst av banken. Då hade miljontals kronor i utbetalningar hållits inne av kommunen. Men efter att föreningen bytt ut den kritiserade styrelsen och tagit bort sin muslimska profil så började pengar åter att betalas ut till ett konto på en ny bank.

Men nu har alltså den nya banken sagt upp kundrelationen med föreningen och kommunen kan komma att hålla inne med pengar igen.

– Det betyder att nu är vi i precis samma läge som i maj i fjol, då vi fick deponera 50 miljoner kronor successivt under året, säger Axel Darvik (L) till GP.

”Kommunen kan ha påverkat banken”

Föreningens juridiska ombud, Dan Eliasson, menar att kommunen kan ha påverkat banken i sitt beslut att säga upp kundrelationen.

– Kommunen har ringt banken samma dag som banken fattar det här beslutet, det är ett tydligt samband, säger han till SVT.

Nu kommer föreningen leta efter en ny bank som kan ta emot dem som kund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar SVT:s reporter om hur åklagaren menar att rektorn har flyttat runt miljoner till sina egna företag. Först sa åklagaren 13 miljoner men detta ändrades under rättegången till 12 miljoner. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer