Detta har hänt: Römosseskolan och polisanmälan mot tidigare rektor

Uppdaterad
Publicerad

Römosseskolan i Göteborg har vid flera tillfällen kritiserats av Skolinspektionen, och den man som en gång startade skolan står nu åtalad för grovt brott. Mannen är dessutom en tidigare riksdagsledamot.

Juli 2020

•  I en rapport från Skolinspektionen framkommer att eleverna på Römosseskolan har delats upp i grupper efter kön och undervisats separat i bland annat idrott, engelska och slöjd. Enligt rapporten har skolan haft könsseparerade lektioner sedan den startades – för 22 år sedan.

Juni 2021

• Plötsligt spärrades Römosseskolans konto och utbetalningen som Göteborgs kommun skulle göra för maj månad studsar tillbaka.

 • En före detta riksdagsman för Moderaterna är rektor och skolchef på Römosseskolorna. I juni 2021 sparkas han och polisanmäls av styrelsen som säger att de upptäckt konstigheter med ekonomin.

•  Ordförande i grundskolenämnden Axel Darvik (L) i Göteborg stoppar i juni i år alla utbetalningar till Römosseskolorna för maj och juni, 13,8 miljoner kronor. ”Det är viktigt att göteborgarnas pengar inte hamnar i fel fickor”, säger han då till SVT.

• Ägar- och ledningsförhållandena för Römosseskolan utreds då av Skolinspektionen.

Augusti 2021

Tingsrätten beslutar att kommunen måste betala ut pengarna men kommunen överklagar och nu ligger ärendet hos hovrätten.

September 2021

I september i år åtalas den tidigare rektorn för grovt bokföringsbrott tillsammans med en annan person. Enligt åklagaren har mannen, genom en egen utbildningsförening, tagit betalt av skolan för tjänster som inte genomförts. Sammanlagt handlar det om 4,5 miljoner kronor som ska ha tagits ut från skolan och förts in i den egna föreningen. För dessa pengar ska mannen sedan ha rest till Somalia. Han ska även ha gett stora donationer till samma land. Pengarna har heller inte bokförts, enligt åklagaren. Mannen nekar till brott.

• Den före detta rektorn och riksdagsledamoten utreds även för ytterligare ekonomisk brottslighet – åtal kan komma senare i höst.

• Skolan är just nu i rekonstruktion och får statlig lönegaranti.

Oktober 2021

• Römosseskolornas tillstånd dras in av Skolinspektionen – skolorna ska stängas 19 november.

November 2021

• Den 3 november demonstrerade elever och föräldrar mot att skolorna ska stängas.

• En granskning av GT visar att skolans pengar ska ha gått till sexklubbar. Enligt granskningen har stora summor gått till att finansiera dyra utlandsresor, med hotell och uppehälle för en av de åtalade. Resorna har gått till Malaysia, Thailand, Saudiarabien, Storbritannien och Kenya.
I förhör har mannen uppgett att resorna haft som syfte att knyta kontakter med entreprenörer som skulle hjälpa till med välgörenhetsprojekt i Somalia.

• Römossekolans föräldraråd JO-anmäler Skolinspektionen. De menar att Skolinspektionens beslut inte har tagit hänsyn till barnens bästa och därmed brustit i att förankra beslutet i Barnkonventionen, som sedan januari 2020 är svensk lag. ”Våra barn har sedan de tog emot Skolinspektionens beslut via nyhetsnotiser varit otröstliga och oroliga. Något som är särskilt svårt för barnen att förstå är varför de tvingas byta från sin fungerande skola där de trivs och dessutom med så kort varsel” skriver föräldrarådet i ett pressmeddelande.

• Skolan är uppdelad i Römossens förskola i Hammarkullen, Lilla Römosseskolan i Rannebergen, Römosseskolan i Gårdsten och Römosseskolan Agnesberg. De har även tillstånd att starta en skola i Borås.

• Drivs av föreningen Framstegsskolan.

• Har muslimsk profil.

• Römosseskolan har drygt 600 elever sammanlagt.

• Römosseskolans förskola i Hammarkullen har just nu 28 elever inskrivna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer