Römosseskolan i Agnesberg Foto: SVT

Römosseskolornas styrelse bestört: ”Vi är själva lurade”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare rektorn sparkades och polisanmäldes så snart det stod klart att pengar försvunnit på märkliga vägar. Det säger en styrelseledamot i Föreningen Framstegsskolan som driver Römosseskolorna i Göteborg. Skolor som nu stängts av Skolinspektionen.

– Det är ett väldigt tråkigt och förkrossande beslut. Men vi kommer att överklaga det, säger styrelseledamoten.

På onsdagen beslutade Skolinspektionen att stoppa den upprepat kritiserade huvudmannen för de muslimska Römosseskolorna i Göteborg.

Skolinspektionen skriver bland annat i sitt beslut att de åtgärder Föreningen Framstegsskolan ”till slut vidtagit” kommit alldeles för sent. Men det håller inte styrelseledamoten, som vill förbli anonym, med om.

– Man kan alltid vara efterklok och säga att vi borde ha gjort det ena eller det andra. Men jag menar att det varit omöjligt för oss att göra något tidigare. Den tidigare rektorn har verkligen gömt undan saker för oss som gjort det svårt för oss att kontrollera. Vi är själva lurade, säger han och tillägger att styrelsen i sitt överklagande kommer att utveckla detta.

Olämpliga ledamöter

Skolinspektionen skriver att flera av styrelseledamöterna är olämpliga att fortsatt bedriva skolverksamhet. Men den ledamot SVT Nyheter Väst pratar med säger att det inte är ett omdöme som handlar om dem som personer.

– De är inte olämpliga i sig, utan det handlar om att man varit ledamot under de år när detta skett och att inspektionen tycker att vi borde haft mekanismer på plats för att upptäcka det. Det är en förståelig inställning, men efter vad jag sett har det varit väldigt svårt att upptäcka.

Pengar till Somalia

Att pengar avsedda för skolan misstänks ha slussats till Somalia, är enligt styrelseledamoten något som Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten upptäckte först efter att styrelsen polisanmält och avskedat mannen i slutet av maj.

– Så vi har faktiskt gjort myndigheterna en tjänst. Vi kände själva inte till detta innan. De pengarna har gått genom bolag som den tidigare rektorn har. Det har inte gått några pengar direkt från föreningen till Somalia.

”En enda person”

Styrelseledamoten understryker också att Römosseskolan inte har några kopplingar till islamistiska nätverk.

– Det där har ingenting med skolan att göra. Den tidigare rektorn har haft sina sidoverksamheter som drabbat oss så här hårt. Römosseskolan är en kvalitetsskola, och det är väldigt tråkigt att vi hamnat där vi hamnat på grund av en enda person, säger han.

SVT Nyheter Väst har förgäves sökt den utpekade tidigare rektorn för skolan.

I klippet nedan hör du skolkommunalrådet Axel Darvik (L) om att skolan stängs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Axel Darvik (L) om beslutet om Römosseskolan i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.