Från och med nästa termin ska Römosseskolan inte längre ha någon religiös inriktning. Foto: SVT

Römosseskolorna i Göteborg tar bort islam från verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

En ny styrelse för Föreningen Framstegsskolan, som driver Römosseskolorna, har tillsatts på onsdagen. Samtidigt meddelas att skolorna inte längre ska vara muslimska friskolor utan icke-konfessionella.

Sedan tidigare finns beslut om att de 47 miljonerna i skolpeng som länge hållits inne ska betalas ut.

Nyheterna innebär möjligen ett slut på den långdragna konflikten, med politiska utspel och juridiska processer. Skolinspektionen ville stänga skolan sedan förre rektorn blev misstänkt för ekobrott, det var oklara ägarförhållanden och skolan inte kunde få ett bankkonto i Sverige. Dessutom hade Skolinspektionen vid flera tillfällen kritiserat skolan för bland annat könsuppdelade lektioner.

Ny inriktning

Sedan bristerna åtgärdats fick skolan klartecken att fortsätta verksamheten. Nu har alltså en ny styrelse tillsatts, och Framstegsskolan har beslutat att överge allt vad religiös inriktning heter.

Enligt skolan juridiska ombud Dan Eliasson var detta beslutat sedan länge.

– När vi på tisdagen förra veckan fick besked om att pengarna skulle betalas ut var det läge att köra på med våra planer.

Varför tar man bort det konfessionella inslaget, som väl var själva tanken med Römosseskolorna?

– Det ligger flera avväganden bakom det beslutet. Att få ut styrkan och värdet med den muslimska inriktningen går inte i den debatt som pågår nu, säger Dan Eliasson.

Senarelagt beslut

Han går så långt som att säga att denna förändring kunde lanserats långt tidigare, om det inte varit för alla turer:

– Man kan säga att det är Axel Darvik som tvingat barn att gå i en muslimsk skola en hel termin i onödan. Så kan vi säga.

Hur då, menar du?

– Nja, det var lite ett skämt. Men på grund av skolpengsdiskussionen sköts allt upp med ett halvår. För det var redan klart att man skulle ta bort den konfessionella inriktningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.