Römosseskolan får skolpeng igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att inte betalat ut några pengar sedan i juni fattade grundskolenämnden i Göteborg på tisdagen beslut om att elevpeng återigen ska betalas till Römosseskolorna.

– Beslutet är att förvaltningen kommer att betala ut november månads elevpeng, säger Marie Åhman kommunikationschef på förvaltningen.

Inför det extrainsatta nämndmötet där beslutet fattades på tisdagseftermiddagen släpptes också den riskanalys som nämnden beställt av grundskoleförvaltningen. En analys som redogör för troliga effekter av att inte betala ut skolpeng till Römosseskolorna.

Kan innebära allvarliga konsekvenser

I riskanalysen görs bland annat bedömningen att det skulle kunnat medföra allvarliga ekonomiska konsekvenser, till exempel genom att staden tvingats betala skadestånd. Det skulle då sannolikt handlat om så mycket pengar att man skulle blivit tvungen att sänka skolpengen i Göteborg, slår analysen fast.

Dessutom skulle det kunnat påverka uppväxtvillkoren och förutsättningarna för fortsatta studier för de elever som går på Römosseskolorna.

Och nämnden gick alltså på förvaltningens linje och börjar nu betala pengar till skolorna igen.

Barnens bästa

Römosseskolornas juridiska ombud, Dan Eliasson, är inte förvånad över beslutet och menar att det handlar om att se till barnens bästa.

– De som drabbas är eleverna, det är de enda som är värda att lyfta. Skulle de stå på gatan? säger han.

Totalt 40 miljoner som inte betalats ut

Totalt rör det sig om drygt fyrtio miljoner som Göteborg stad inte betalat ut till Römosseskolorna sedan juni. Hur det blir med de pengarna kommer behandlas i en egen process.

– Det är olika processer i olika domstolar, just nu gällde det bara november månad, säger Marie Åhman på grundskoleförvaltningen.

Läs mer om turerna kring Römosseskolorna och varför de blev av med skolpengen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer