Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är inlägget på Facebook som fått ledningen vid Römosseskolan att reagera starkt och polisanmäla skolkommunalrådet i Göteborg. I videon hör du juridiska ombudet Dan Eliasson förklara varför. Foto: TT / Skärmpdump Facebook/ SVT

Römosseskolan polisanmäler Axel Darvik (L) för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Nu polisanmäler Römosseskolans styrelse skolkommunalrådet Axel Darvik (L) för förtal. Detta efter att Göteborgspolitikern skrivit ett inlägg på Facebook som skolans ledning anser pekar ut dem som ”extremister och kriminella”.

– Darvik har tagit i allt mer och inte missat ett tillfälle att svartmåla oss, skriver Römosseskolans ledning i ett uttalande.

Det är en formulering i ett specifikt inlägg på Facebook som fått Römosseskolans ledning att reagera starkt. Ledning menar att Darvik här helt felaktigt pekar ut personer i skolans styrelse som kriminella, och formuleringen är i ”ett sammanhang som endast kan avse den nu sittande styrelsen”.

Axel Darvik skriver i sitt inlägg:

”De rödgröna kastar sig på bankdosan för att betala ut mångmiljonbelopp till extremister och kriminella...”

Skolans ombud: Laglydighet bekräftad

Römosseskolans juridiska ombud, advokat Dan Eliasson, säger till SVT Nyheter Väst att man under fredagskvällen skickat in polisanmälan om förtal.

– Den enda misstänkte brottslingen i allt detta (tidigare rektorn, reds. anm.) anmäldes av oss och utestängdes från allt på skolan innan sommaren, säger han i ett uttalande, och fortsätter:

– Axel Darvik gjorde dessutom en fullständig bakgrundskontroll på alla i styrelsen och fick bekräftat laglydigheten hos varje ledamot med sina egna ögon, men valde ändå att sprida osanningar och svartmåla oss offentligt, tillägger han.

”Själva transaktionen”

Axel Darvik (L) säger till SVT att han inte kallat skolans styrelse för extremister.
– Nej jag har hela tiden uppehållit mig vid vart pengarna tar vägen, själva transaktionerna. Det handlar om vem som i slutändan tar emot pengarna.

Turerna kring Römosseskolan är många, och har pågått i flera år. Bland annat kom kom en uppmärksammad rapport från Skolinspektionen, sommaren 2020, som visade att skolan bedrivit könsseparerat undervisning i 22 år.

I juni 2021 sparkades den dåvarande rektorn av styrelsen efter att man sade sig ha upptäckt felaktigheter med ekonomin. Skolkommunalrådet Axel Darvik beslutade därefter att dra in skolpengen.

Under hösten kom beskedet att den tidigare rektorn vid Römosseskolan åtalas för grov förskingring. Anklagelserna handlar bland annat om att 4,5 miljoner kronor ska ha tagits från skolan och förts in i en utbildningsförening.

• Skolan är uppdelad i Römossens förskola i Hammarkullen, Lilla Römosseskolan i Rannebergen, Römosseskolan i Gårdsten och Römosseskolan Agnesberg. De har även tillstånd att starta en skola i Borås.

• Drivs av föreningen Framstegsskolan.

• Har muslimsk profil.

• Römosseskolan har drygt 600 elever sammanlagt.

• Römosseskolans förskola i Hammarkullen har just nu 28 elever inskrivna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer