Ruben Östlund vill införa en ruta i Göteborg Foto: SVT

Ruben Östlund vill införa en ruta i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Med sin film The Square ville han väcka frågor om gemenskap och civilkurage. Hur behandlar vi varandra i det offentliga rummet? Efter att ha vunnit Guldpalmen i Cannes är nu Ruben Östlund åter på svensk mark och aktuell med sitt nästa projekt i Göteborg.

– Vi ska uppföra en vitmarkerad ruta där man ska bygga upp vissa värderingar som vi gemensamt ska förhålla oss till, säger Ruben Östlund.

– Ett humansitiskt budskap: att vi ska reflektera hur vi agerar mot varandra. Att vi ska tänka på vårt roll i det offentliga rummet.

Förslaget: flytta på Kopparmärra

Förslaget från Ruben Östlund är att flytta Kopparmärra till  Gustav Adolfs torg och använda statyns nuvarande position på Kungsportsplatsen som rutan. Till rutan ska vi kunna gå om vi behöver hjälp. Om någon står i den är det vårt ansvar att ta kontakt och försöka hjälpa till. Här kan vi också lämna våra värdesaker utan uppsikt.

– Projektet heter ”Pappa kom hem” för Karl IX är pappa till Gustav II Adolf och det är han som sitter på Kopparmärra.

Idén föddes under arbetet med Play

Ruben Östlund

Installationen med rutan finns redan i exempelvis Värnamo, där Ruben Östlund menar att den här överenskommelsen fungerar. Och idén föddes under arbetet med hans långfilm Play, som kom 2011.

– Play kretsar kring barn som rånar andra barn inne i femmanhuset i Göteborg. Det jag såg på rättegångshandlingarna var att barnen sällan frågade andra vuxna om hjälp och vuxna hade svårt att interagera med barnen. Då kom idén om att vi skulle skapa en symbolisk plats där vi skulle påminnas om vår roll som ansvarstagande medmänniskor.

Inga stölder i rutan

Idén om rutan finns också med i hans senaste film The Square, som han vann guldpalmen för i Cannes. Filmen handlar om den växande tilltron till individen och den sjunkande tilltron på samhället. Men framför allt om hur vi egentligen förhåller oss till varandra i det offentliga rummet. 

Men hur vad skulle Ruben Östlund själv göra med rutan om idén blir verklighet och det hamnar en här, i centrala Göteborg?

– Jag skulle  kunna ta guldpalmen hit och ställa den i rutan för i rutan stjäl vi inte.

Skulle du våga det?

– Ja jag skulle bli tvungen att göra det, säger han lite tveksamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

The square

Mer i ämnet