Vänsterpartiet riktade en känga mot övriga riksdagspartier i sitt första maj-tal. Foto: SVT

Runt 5 000 demonstranter i Vänsterpartiets tåg

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 4 700 personer deltog i Vänsterpartiets tåg i Göteborg, enligt partiets egna beräkningar. Under vandringen från Andra långgatan till Gustav Adolfs torg hördes slagord om sex timmars arbetsdag, internationell solidaritet och socialism.

Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson i riksdagen Maj Karlsson var en av de som talade om behovet av en stark vänsterpolitik. Enligt ett pressmeddelande från partiet ska hon även ha riktat en känga mot övriga riksdagspartier som hon menar använder flyktingar som slagpåsar för sina egna populistiska agendor.

– Våra meningsmotståndare för ett krig om verklighetsbeskrivningen. De vill föda bilden av att Sverige är ett farligt land, inte på grund av att klassklyftorna ökat lavinartat utan för att vi tagit emot människor på flykt. Allt för att inte behöva nämna klasspolitiken vid sitt rätta namn. I ett Sverige där klassklyftorna ökat drastiskt försöker etablissemanget gömma undan sitt eget ansvar genom att lägga skulden på människor med en annan hudfärg. Politikerna är beredda att normalisera rasismen för att rädda sitt eget skinn och för att öka sitt väljarstöd, står det i pressmeddelandet.

Från Vänsterpartiets sida räknar man med att 4 700 gick i demonstrationståget men enligt polisens beräkningar var antalet deltagare lägre, cirka 3 700 personer.

Så många gick i första maj-tågen i Göteborg

  • Socialdemokraterna: 1 300
  • Vänsterpartiet: 3 700
  • Syndikalisterna: 1 600
  • Kommunisterna: 6-700
  • Feministiskt initiativ: 400

Källa: Polisens preliminära beräkning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.