LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på Första maj i Stockholm 2017. I år talar han i Göteborg. Foto: TT

Här blir det första maj-tåg

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av första maj så håller LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson en pressträff i Göteborg. Där berättar han att LO vill se ökade statsbidrag till kommuner och landsting med 70 miljarder kronor under den kommande mandatperioden.

Satsningen borde delvis finansieras med ett skatteskifte.

-I dag har vi nästan inga skatter som riktar sig mot dem som har bäst inkomster. I dag betalar du högre skatt om du tjänar dina kronor som undersköterska än om du spekulerar på Stockholmsbörsen, säger Thorwaldsson som talar i både Ale och Göteborg under dagen.

Sossarna håller till på Götaplatsen

Det är valår och budskapen förväntas vara många under årets första maj. Socialdemokraternas arrangemang i Göteborg tågar från Järntorget till Götaplatsen klockan 16 och förutom Karl-Petter Thorwaldsson så talar kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson.

Vänsterpartiet tågar från Andra Långgatan till Gustav Adolfs torg klockan 14. Talare är riksdagsledamoten Maj Karlsson och Amanda Nyberg från Ung vänster.

Sveriges västligaste arrangemang på Koster

Runt om i Västsverige kommer många andra första maj-tåg att pågå och Sveriges västligaste firande blir på Koster. Det är Vänsterpartiet i Strömstad som är arrangör och fokus kommer att ligga på lokala frågor och satsningar på glesbygd.

Karl-Petter Thorwaldsson meddelar att han bland annat kommer tala om visstidsanställningar och sms-anställningar. LO vill även se en förändring av pensionssystemet.

-Det börjar bli akut. Löser inte riksdagens partier detta, så kommer vi att tvingas att göra det här i egna avtalsrörelser och då får vi ta det i löneutrymmet i stället, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Väst

Mer i ämnet