Katrin Uba, forskare vid statsvetenskapliga institutionen i Uppsala, berättar hur demonstrationstågen påverkar politiska beslut.

Forskare om hur demonstrationer påverkar politiska beslut

Publicerad

I går gick demonstrationstågen genom olika samhällen i länet, så som brukligt är på första maj. Men vilken betydelse har egentligen demonstrationer när det gäller att påverka politiska beslut idag?
Vi vände oss till Katrin Uba, forskare vid statsvetenskapliga institutionen i Uppsala, för att få svar.

Vilken betydelse har demonstrationer har för politiken i dag?

– En demonstration ensam har ingen stor betydelse för politiken. Men tillsammans med andra aktioner kan de ha betydelse. Om man kombinerar olika protestformer kan det påverka politiken och om man även har stora demonstrationer så kan man lyckas, säger Katrin Uba.

Är det någon vits med att demonstrera då?

– Ja, det är det absolut. Demonstrationerna i sig är viktiga för aktivisterna. De genererar en känsla av samhörighet bland aktivisterna. Det kan hjälpa till att mobilisera nya aktioner. Plus att de leder till att allmänheten får reda på att det finns en opinion mot ett förslag.

Vad ska man då göra om man vill påverka i en politisk fråga?

– Det ska vara en uthållig mobilisering i frågan. Det kan vara att man demonstrerar många gånger, men det kan också vara att man med att ta direkt kontakt med politikerna genom att ringa eller skriva brev. Men det viktigaste är nog att man ger alternativa förslag och de förslagen ska vara genomtänkta och genomarbetade.

Vad skiljer första maj-demonstrationer från andra demonstrationer?

– Första maj-demonstrationer är ritualer. De syftar främst till att uttrycka solidaritet och bandet mellan facket och socialdemokrati. Sen tro jag också att det är andra människor som går i första maj-tåg än de som deltar i andra demonstrationer, säger Katrin Uba.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer