Socialdemokraterna vill höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden Foto: SVT

Socialdemokraterna vill höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden, enligt ett pressmeddelande.

Det senaste vallöftet presenterades i samband med att S-ledaren och statsminister Stefan Löfven besökte ett äldreboende i Södertälje.

Statsministern Stefan Löfven startade första maj med att presentera ett nytt vallöfte för de äldre.  

– Vi ska höja pensionerna för dem som arbetat ett helt yrkesliv och ändå får låg pension, säger Stefan Löfven på en pressträff på äldreboendet Heikensköldska Gården i Södertälje.

Val 2018 – #dinröst

Löftet är att arbeta för höjda pensioner för sex av tio pensionärer, och beräknas kosta fyra miljarder kronor per år och beröra 1,2 miljoner pensionärer.

Socialdemokraterna vill att höjningen av pensionen ska ske genom ett tillägg till den allmänna pensionen.

För dem som har en allmän, inkomstgrundad pension på mellan 11 000 och 14 000 kronor i månaden innebär löftet 600 kronor mer i månaden, enligt Socialdemokraterna.

”Pensionärerna ska få bättre villkor”

Även de som har mellan 9 000 och 11 000 kronor, samt de som får mellan 14 000 och 17 000 i inkomstgrundad pension får del av den höjning som Socialdemokraterna lovar, enligt pressmeddelandet.

Förslaget ska presenteras till den så kallade pensionsgruppen. Där ingår alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– Om det inte går att få stöd för förslaget där så finns det andra sätt att genomföra löftet, säger Stefan Löfven.

S-ledaren och statministerns majtal går under parollen ”Tillsammans för trygghet”. I en debattartikel i Aftonbladet upprepar Löfven flera av partiets vallöften som ingår i det ”trygghetsprogram” han aviserade i vintras.

– Och pensionärerna ska få bättre villkor. De har byggt vårt land, och de ska ha lön för mödan. Vi ska fortsätta att steg för steg ta bort den orättvisa pensionärsskatten, skriver Stefan Löfven.

Vallöften presenteras steg för steg

Löfven kallar det för det ”mest omfattande trygghetsprogrammet i modern tid” för Sverige och tanken är att presentera olika löften steg för steg fram till valet.

Det är mycket som faller in i programmet – allt från trygghet från brott till en trygg vård och välfärd i stort.

Löfven skriver bland annat att staten ska anställa 14 000 fler i vården fram till 2022 och 10 000 fler polisanställd fram till 2024. 

Den blocköverskridande pensionsgruppens överenskommelse

De sex partierna i pensionsgruppen enades i december 2017 om följande punkter:

1. Grundskyddet (garantipensionen, bostadstillägget och äldreförsörjningsstödet) ska höjas för de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna.

2. Ett reformerat premiepensionssystem som ska ge bättre trygghet och högre framtida pensioner. Staten tar ett större ansvar för att det inte ska kunna finnas aktörer på finansmarknaden som lurar till sig våra framtida pensioner.

3. Långsiktigt hållbara pensioner. Arbetslivet behöver förlängas. ”Vi behöver få fler arbetade timmar i svensk ekonomi”, skriver pensionsgruppen.

4. Arbetsmiljö- och utbildningsrelaterade åtgärder för ett hållbart arbetsliv, så att människor inte slits ut på arbetsmarknaden utan orkar hela vägen.

5. Ett råd för arbetsmarknadens parter knyts till pensionsgruppen.

6. En delegation ska arbeta för att motverka åldersdiskriminering och se till att vi bättre tar till vara äldres kompetens på arbetsmarknaden.

7. Översyn av avdragsreglerna för tjänstepension.

8. Åtgärder för mer jämställda pensioner mellan män och kvinnor.

9. Moderniserade placeringsregler för AP-fonderna för att möjliggöra högsta möjliga avkastning och bättre framtida pensioner.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet