Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Moderaterna vill sänka skatten för äldre

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att personer som fortsätter att jobba efter 64 års ålder ska få sänkt inkomstskatt, i form av ett utökat jobbskatteavdrag.

Moderaterna vill att det ska löna sig bättre för äldre att fortsätta arbeta – och sänkningen beräknas kosta statskassan 2,6 miljarder kronor per år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi behöver uppmuntra fler äldre och erfarna medarbetare att stanna kvar på arbetet, säger säger Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, till Ekot.

Att partiet vill sänka skatten framgår i budgetmotionen som presenteras nästa vecka.

– Vi vet att vi har brist inom många verksamheter, till exempel lärarbrist. Det ska också löna sig att stanna kvar lite längre och jobba, därför vill vi att man ska ha en tusenlapp mer kvar, efter skatt, i månaden när man är över 64 år, säger Elisabeth Svantesson, till Ekot.

Partiet ställer sig också ”fullt ut” bakom regeringens förslag att sänka skatten för pensionärer, ett förslag som beräknas kosta 4,4 miljarder nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.