V-ledaren Jonas Sjöstedt talade i Kungsträdgården på tisdagen. Foto: TT

V vill att a-kasseavgiften ska bli avdragsgiltig

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill att a-kasseavgiften ska bli avdragsgiltig i deklarationen, säger partiledare Jonas Sjöstedt under förstamajfirandet i Stockholm.

Partiet stödjer även Socialdemokraternas förslag om högre pensioner.

”När jag talade på första maj för två år sedan lyfte jag kravet om avdragsrätt för fackavgiften. I sommar blir det verklighet eftersom vi har drivit det i budgetförhandlingarna. Nu vill vi gå vidare med avgiften till a-kassan”, säger partiledare Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Enligt Vänsterpartiet skulle förslaget innebära att a-kassan kostade 400 kronor mindre om året för en vanlig butiksanställd som är medlem i Handels a-kassa.

Val 2018 – #dinröst

”Om få är med i a-kassan så leder arbetslöshet till fattigdom. Det ställer löntagare mot löntagare och sätter press nedåt på allas löner. Men om fler går med i a-kassan går vi åt andra hållet”, säger Sjöstedt.

”På tiden”

Förslaget, som presenterades inför Sjöstedts förstamajtal i Stockholm, kostar omkring 1,25 miljarder kronor om året och innebär en skattereduktion på 25 procent av avgiften. Avdragsrätten slopades under den borgerliga regeringen.

Vänsterpartiet stödjer Socialdemokraternas vallöfte om högre pensioner, som presenterades av statsminister Stefan Löfven vid en pressträff tidigare i dag.

– Det är på tiden, tycker jag, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Försökt flera gånger

I budgetförhandlingarna med regeringen har V flera gånger försökt få igenom höjd garantipension, men misslyckats.

– Även den behöver höjas, säger Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet