Christina Tallberg, ordförande i PRO. Foto: PRO

PRO om Socialdemokraternas vallöfte

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

– Det här är bra och nödvändigt men inte tillräckligt, säger Christina Tallberg ordförande i PRO.

För den som har en allmän inkomstpension på mellan 11 000 och 14 000 skulle Socialdemokraternas förslag innebära en höjd pension på 600 kronor i månaden. Det motsvarar ungefär 5 000 kronor mer i plånboken per år.

Välkommet tillskott

Christina Tallberg, ordförande för pensionärsorganisationen PRO, säger att tillägget innebär ett välkommet tillskott, särskilt för dem som i dag har en låg pension.

– Det handlar framför allt om ensamstående kvinnor som i dag har väldigt låga pensioner. Man kan unna sig något extra i tillvaron. Man kanske kan bjuda barnbarnen på bio och kondisbesök efteråt, som man kanske inte kunde tidigare.

Socialdemokraternas förslag ska nu presenteras till den så kallade pensionsgruppen i riksdagen och Christina Tallberg hoppas att det ska tas emot väl av övriga partier.

– PRO har ju drivit en kampanj om att höja den allmänna pensionen. Vårt budskap till alla politiska partier har varit att vi behöver höja den. Genom Lövens besked svarade Socialdemokraterna i dag på vår uppmaning, nu får vi se hur övriga partier gör, säger hon.

Inte tillräckligt

Samtidigt säger hon att förslaget inte är tillräckligt för att förbättra pensionärernas ekonomiska situation.

– Det är nödvändigt att man ser över hela pensionssystemet och förstärker det ekonomiskt. Att man ser till så det kommer in mer pengar till pensionssystemet så att det blir hållbart på längre sikt.

Just nu pågår dessutom den så kallade grundskyddsutredningen – en översyn av grundskyddet för ålderspension – som tittar på garantipensionen, bostadstillägget, äldreförsörjningsstödet och änkepensionen.

– Den har vi naturligtvis synpunkter på. Dessutom tillkommer det här med att man ska utjämna skatten så att pensionärer och löntagare beskattas lika, säger Christina Tallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.