Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mannen, som är i 40-årsåldern, har varit på rymmen sen 15-tiden på fredagen. Foto: Dennis Franco/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förrymd mördare fast – hittades i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den morddömde mannen i 40-årsåldern som är intagen på rättspsyk och som under fredagen rymde från en bevakad utevistelse är omhändertagen. Han anträffades vid Drottningtorget i Göteborg efter tips från allmänheten.

– Det gick lugnt till så vitt jag vet, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Enligt uppgifter till SVT handlar det om en man som under 2020 dömdes för mord, försök till mord och grov misshandel.

– Han är förd till en läkarundersökning ihop med polis. Sedan kommer han återföras till Rågården. Det är skönt att vi kunde hitta honom, säger Peter Adlersson.

Inget brott att rymma

Rågårdens rättspsykiatriska enhet är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset och ligger i stadsdelen Angered i Göteborg. Rymningen inträffade vid 15-tiden på fredagen när mannen ska ha varit inne i centrala Göteborg tillsammans med vårdpersonal.

Men att avvika på det här sättet är inget brott.

– Rågården begärde handräckning av polisen när mannen avvek, säger Peter Adlersson.

Polisen sökte på olika adresser i Göteborg under fredagseftermiddagen.

– Jag kan bekräfta att vi är ute med flera patruller. Det är inte olagligt att rymma, men vi kan använda tvångsmedel för att föra honom tillbaka. Eftersom han kan bli våldsam har vi stora resurser efter honom, sa Peter Adlersson på fredagen.

Våldsturné

Mannen förekommer under 38 avsnitt i belastningsregistret. De brott han senast dömdes för inträffade i mars i fjol då han under ett dygn gav sig ut på en till synes oprovocerad våldsturné.

Han utsatte först en bekant för en grov misshandel med både sparkar och slag. Därefter begav han sig hem till ytterligare en bekant som han knivhögg flera gånger. Personen överlevde dock överfallet.

Mannens tredje offer blev en kvinna han tidigare haft en relation med. Hon attackerades med ett vasst föremål i sitt hem och avled till följd av av skadorna.

Mannen dömdes av Göteborgs tingsrätt till rättspsykiatrisk vård då rätten bedömde att han begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Inte första gången

Det är inte första gången en patient rymmer från Rågårdens rättspsykiatriska mottagning, som drivs av Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I februari 2020 kunde SVT Nyheter Väst rapportera om en annan rymning vid en övervakad promenad utanför klinikens huvudbyggnad, och 2017 lyckades en intagen rymma genom att klättra på en annans mans axlar och sedan ta sig över taket och ut i friheten.

Sahlgrenska svarar på SVT:s frågor i ett mail:

”Patienten ledsagades av två personal som inte lyckades hindra avvikningen. Verksamheten agerade snabbt enligt rutin /.../ En avvikelseanmälan har gjorts i verksamheten som kommer starta upp en intern utredning för att genomlysa händelseförloppet. Detta för att minimera risk för att liknande händelser sker i framtiden.”

En man, som vårdas på rättspsykiatriska kliniken Rågården utanför Göteborg, rymde under fredagen. Foto: Google earth

Har du egna bilder eller filmer? Kontakta oss på SVT Nyheter – mejla vast@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer