Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder visar hur en person räddas efter attacken. Foto: Ukrainska myndigheter

Ryssland: SKF:s fabrik var ett militärt mål

Uppdaterad
Publicerad

Robottacken i tisdags som dödade tre medarbetare och orsakade stor förödelse på SKF:s fabrik i Lutsk i Ukraina var avsiktlig. Det meddelar ryska ambassaden i Sverige. Man hävdar i motsats till SKF att fabriken är kopplad till försvarsindustrin.

Rysslands ambassad i Sverige skriver på Telegram att ”den här fabriken i Lutsk är en del av det ukrainska militärindustriella komplexet”. Enligt uttalandet tillverkar fabriken kullager åt den ukrainska försvarskoncernen Ukroboronprom.

Man medger därmed, åtminstonde indirekt, att attacken var avsiktlig. Tidigare har SKF sagt att man inte vet om man var ett mål eller bara råkade träffas i den omfattande attacken.

SKF säger motsatsen

SKF:s presschef, Carl Bjernstam, sa i tisdags också att fabriken inte är kopplad till kriget.

– Nej, den fabriken i Lutsk är inte kopplad till någon vapenindustri eller försvarsindustri. Vi gör koniska rullager där som används inom framför allt fordonsindustrin, kommersiella fordon och den typen av verksamhet.

Hör intervjun med honom i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Bjernstam, presschef på SKF. Foto: SVT/Ukrainska myndigheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.