S vill införa vaccinkrav för vårdpersonal: ”Ingen rättighet att jobba här”

Publicerad

Den 1 januari 2022 kommer alla som redan har eller vill ha anställning i region Dalarna behöva kunna visa upp att de vaccinerat sig mot covid-19. Nu vill även Västra Götalandsregionens tyngsta sjukvårdspolitiker i opposition införa ett vaccinationskrav.

I klippet kan du höra mer om hur Helén Eliasson, vice ordförande i regionstyrelsen resonerar och hur Per Lundqvist (L) ansvarig för sjukvårdsfrågor hos majoriteten svarar.  

– Om man jobbar patientnära så tycker jag att man ska vaccinera sig. Det är ingen självklar rättighet att få en anställning i regionen, säger Helén Eliasson (S) vice ordförande regionstyrelsen. 

Finns möjlighet att omplacera

Det finns redan i dag en rutin där sjukhusen i Västra Götaland kan omplacera den som talat om för sin chef att den inte är vaccinerad. Regionrådet Pär Lundqvist (L), som styr sjukvårdspolitiken, tycker att detta har fungerat hittills:  

– Jag ser inte att det krävs ett politiskt beslut i dagsläget. På till exempel Sahlgrenska har vi en vaccinationsgrad på över 95 procent så just nu är det ingen stor fråga.

Borås tidning har tidigare rapporterat att ingen på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) har omplacerats i enlighet med rutinen. Chefläkaren på SÄS uppger att man i stället förlitar man sig på skyddsutrustningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.