Sofi Bringsoniou (S), ledamot i förskolenämnden. Foto: TT/privat

S-förslaget: Så långt får det max vara till förskolan

Uppdaterad
Publicerad

En maxgräns på fem kilometer från hemmet till förskolan. Det föreslår nu socialdemokraterna i Göteborg.

– Meningen med den nya centrala förskolenämnden var att förbättra servicen för göteborgarna och inte försämra den, säger Sofi Bringsoniou (S), till SVT Nyheter Väst.

Bristen på förskoleplatser i Göteborg och de långa resvägarna för barn och föräldrar till de förskoleplatser som erbjuds, upprör och berör.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om ett 20-tal familjer i Hovås som erbjudits förskoleplats två till tre mil bort, i Kärra på Hisingen. Även i Ale kommun får föräldrar vara beredda på förskoleplatser långt från hemmet, eftersom de platser som erbjuds i nuläget är i tillfälliga lokaler i Nödinge, drygt en mil bort. Nu agerar socialdemokraterna, vilket GP var först med att rapportera.

– Vi såg det här på Västnytt och insåg att det var ett problem, så det är därför vi nu lägger ett sådant här yrkande (förslag) med en maxgräns på fem kilometer från hemmet, säger Sofi Bringsoniou (S), ledamot i förskolenämnden.

Måste media ta upp problemet för att ni ska agera i frågan?

– Nä, så är det inte. Jag blev kontaktad av en familj precis innan jul och de sa att de hade 50 minuters resväg till förskolan. När jag lyfte det på förskolenämnden blev svaret att det inte var något problem.

Platsgaranti

Hon tycker att förskoledirektören borde ha vetat om problematiken tidigare eftersom det finns en fyra månaders platsgaranti, det vill säga att föräldrar ska få en förskoleplats inom fyra månader.

– Nu har direktören fått i uppgift att utreda vårt förslag på en maxgräns på fem kilometer är rimligt. Det kan ju också handla om max 30 minuters resväg via Västtrafikappen eller något sådant, säger hon.

Det var den 1 juli i år som den nya skolorganisationen trädde i kraft. Med den blev det också en central förskolenämnd och ansvaret för förskola och skola lyftes ut från stadsdelarna. Tidigare var det varje stadsdel som hade ansvaret för förskoleverksamheten.

– När stadsdelarna hade hand om det var det bara ett fåtal barn under våren som hade problem med att få plats. Men nu byggs fler förskolor så jag tror vi kommer till rätta med det här problemet snart.

Har ni misslyckats med den nya skolorganisationen när det har blivit så här?

– Nej, vi har inte misslyckats med den. Mycket har blivit bättre, men allt har inte hunnit sätta sig ännu. Det är därför vi kommer med det här förslaget om fem kilometer. Man kan ha två timmars resväg utan att bryta mot lagen, men det tycker inte vi är ok.

”Otroliga avstånd”

På förskolenämndens möte på måndag kommer det här förslaget att tas upp. Men hur Demokraterna kommer att ställa sig i frågan är inte klart ännu.

– Det är jätteviktigt att barnets bästa är i fokus. Det är inte rimligt att ta sig så långt till en förskola. Det blir längre dagar för barnet, då förskoleplatsen kan ligga åt ena sidan av staden och så kanske föräldern arbetar i den andra sidan. Det kan bli otroliga avstånd, säger Jessica Blixt, (D) kommunalråd och ledamot i förskolenämnden.

De rödgrönrosa

Från de rödgrönrosas sida uppger de att de kommer att stödja förslaget:

-  Det handlar om jämlikhet och om man har bil eller inte. Det är inte alla som har samma möjligheter att ta sig långa sträckor. Det kan vara lättare för vissa med två mil till förskolan medan det kan ställa till det väldigt mycket för andra, säger Sara Lindalen (V), andre vice ordförande i förskolenämnden.

Förskolenämndens ordförande Anneli Rhedin (M) skriver i ett mejlsvar till SVT Nyheter Väst:

”Vi har länge drivit frågan om förskolegarantin och värnat om förskolan. Vi är medvetna om att det finns en förskoleskuld sedan väldigt länge. 5 km maxgräns – viktigt att veta vad det kan bli för konsekvenser – jag vet att våra handläggare gör vad de kan utifrån de förutsättningar som finns. Men att låsa sig fast vid 5 km blir problem i de delar av Göteborg där vi har en brist på förskolor.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.