Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se bilderna från Munkedal och brödernas midsommar för ofrivilligt ensamma. Foto: Privat

Så blev brödernas midsommar i Munkedal – för ofrivilligt ensamma: ”40-50 stycken i trädgården”

Uppdaterad
Publicerad

Istället för en midsommarafton i ofrivillig ensamhet firar ett 50-tal personer hemma hos Thomas Eriksson och hans bröder i Munkedal i Bohuslän. Bröderna har gjort en tradition av att bjuda in till jul och midsommar.

– Det skulle nog behövas mer sånt här, säger Lisette Bäcklund, som besöker firandet med sin son.

Initiativet har uppmärksammats stort i flera medier inför och under midsommarafton – bröderna i Munkedal som bjuder in ofrivilligt ensamma att fira tillsammans.

SVT Nyheter Väst når Thomas Eriksson, en av de tre arrangerande brödern, mitt i midsommarfirandet från deras soliga trädgård i Bohuslän:

– Det har spridits otroligt bra, så vi är nog 40-50 stycken här i trädgården, säger han.

– Ofrivillig ensamhet är ju ett stort ämne i Sverige, och lite tabubelagt. Så vi tänkte att vi kan bjuda in, vi har förutsättningarna, säger Thomas Eriksson.

Fjärde högtiden som bröderna bjuder in till

Lisette Bäcklund är en av gästerna som lockades av brödernas inbjudan på Facebook. Hon bor i Huddinge utanför Stockholm men tillbringar midsommarveckan i Västsverige där hon har sitt ursprung.

– Jag och min son är här nere under en vecka men vi har ingen släkt här nere. Då såg vi detta som bröderna lade ut, säger Lisette.

Thomas och hans bröder börjar nu få rutin på den här typen av evenemang. Redan julen 2022 började de bjuda in ofrivilligt ensamma och årets midsommar blir den fjärde högtiden de bjuder in till.

– Det är inte är någon alkohol inblandad heller, utan man är här utav ren och skär glädje för att vara med i gemenskapen, säger Lisette Bäcklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.