Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvårdspolitikerna Annica Erlandsson (S) och Linda Johansson (M) om vad närsjukhusen i Bohuslän och Dalsland har för roll framöver. Foto: SVT

Så blir framtiden för närsjukhusen i Bohuslän och Dalsland

Uppdaterad
Publicerad

Ingen ville ta över driften av närsjukhusen i Bohuslän och Dalsland – därför kommer regionen driva vidare i egen regi. 

Nu kommer vårdutbudet ses över i hopp om att hitta ny extern intressent. 

Vid två tillfällen det senaste året har upphandlingen av den specialiserade öppenvården på närsjukhusen i Bäckefors, Lysekil och Strömstad fått avbrytas när inga anbud kommit in. 

Det betyder att när Aleris avtal nu löper ut kommer istället NU-sjukvården att ta över driften. Det formella beslutet tas på styrelsemötet den 22 september. 

Tillfällig lösning

Bland politikerna i norra hälso- och sjukvårdsnämnden finns stor enighet att driften i egen regi bör bli tillfällig och att sjukhusens utbud måste ses över så att de är intressanta att driva för en extern part. 

– Den tillfälliga driften i NU-sjukvårdens regi ska pågå i 14 månader. Under den tiden tittar vi på vilken specialistvård vi behöver fylla närsjukhusen med, säger Linda Jansson (M), ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

I klippet hör du vad S och M har för vision för närsjukhusen framtiden. 

Så tycker resten av partierna

Ska närsjukhusen fortsätta erbjuda samma vård som idag?

Margaretha Fredriksson (L)

Det är viktigt med en trygg och nära vård också i framtiden. Det är viktigt att kunna få specialiserad vård nära också på landsbygden. Men utvecklingen måste också gå framåt, med till exempel mobila team och ökad digitalisering. 

Rose-Marie Antonsson (SD) 

Vi hoppas att det kan bli ännu mer. Vi vill ju att närsjukhusen ska finnas kvar. 

Det finns mer de skulle kunna göra för att avlasta våra stora sjukhus som NÄL. 

Eva Espling (V)

Vi ser närsjukhusen som förlängd arm till NÄL. Det som man kan göra på dagtid utan inläggningstid kan man i större utsträckning flytta ut. Vi ser också lösningen i att ha en gemensam  styrelse för de tre sjukhusen 

Kenneth Gustavsson (C)

Det är jätteviktigt att vi ska ha våra närsjukhus kvar. Det pågår just nu en genomlysning av vården de ger. Vill att vi tittar på vilka behov som föreligger, därefter tar beslut om innehållet 

Hans-Carl Carlson (KD)

Den ska finnas kvar och jag är pådrivande för att se om det finns ytterligare som kan genomföras där. En möjlighet skulle vara att vid behov köpa in mer vård lokalt, utöver den grundläggande upphandlingen. 

Hans-Joachim Isenheim (MP)

Vi vill gärna att den skulle kunna utvidgas. Sällanvården ska vara på de stora sjukhusen. Men mycket mer vård skulle kunna ske på närsjukhusen. Volymerna på närsjukhusen måste bli så pass stora att de kan vara intressanta för privata utförare.

Samtliga svarande är ordinarie ledamöter i norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.