Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om snippamålet. Hör chefen för hovrätten om vad som händer framöver. Foto: SVT

Så blir nya rättegången i hovrätten i snippamålet

Uppdaterad
Publicerad

Det omtalade ”snippamålet”, där en tidigare dömd man friats för våldtäkt mot barn, ska tas om. Enligt Högsta domstolen har hovrätten gjort sig skyldig till rättegångsfel. Hovrätten borde ha lyft möjligheten att pröva även för sexuellt övergrepp mot barn.

Nu ska rättegången tas om med nya domare och nämndemän.

Anders Hagsgård är hovrättspresident och chef för Hovrätten för Västra Sverige. Han tycker det är bra att Högsta domstolen klarlagt frågan.

– Det här en omdiskuterad fråga hur aktiv man som domare ska vara, säger han.

Friades av hovrätten

Den misstänkta mannen dömdes vid Halmstads tingsrätt till tre års fängelse för våldtäkt mot barn, men friades vid Hovrätten för västra Sverige.

Hovrätten slog i sin dom fast att det är styrkt att mannen hållit på flickans snippa och haft ett finger i snippan. Men enligt Hovrätten var det oklart vilken betydelse flickan lade i ordet snippa.

Enligt ordboken betyder ordet ”det yttre kvinnliga könsorganet”. Att mannen penetrerat flickans underliv gick därför inte att styrka och rätten friade honom från rubriceringen våldtäkt mot barn.

Domen överklagades

Riksåklagaren Petra Lundh menade det begåtts flera rättegångsfel och överklagade hovrättsdomen.

Nu har Högsta domstolen lämnat sitt avgörande och konstaterar att det begåtts rättegångsfel. Domstolen kan göra en annan rättslig bedömning av gärningen och komma fram till att det rör sig om ett annat brott än det som åklagaren har angett.

”Skyldig att lyfta frågan”

Enligt Högsta domstolen måste det ha stått klart för hovrätten att det fanns åtminstone en alternativ straffbestämmelse som skulle kunna tillämpas på gärningsbeskrivningen – sexuellt övergrepp mot barn.

– I det här väldigt tydliga och klara fallet så var man också skyldig att lyfta den här frågan med parterna. Ta upp frågan om den här bestämmelsen kunde vara tillämplig och sedan pröva gärningsbeskrivningen mot den straffbestämmelsen, säger Stefan Johansson, justitieråd i Högsta domstolen.

Nu har Högsta domstolen beslutat att rättegången ska tas om i hovrätten.

Hör chefen för hovrätten om beslutet i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Högsta domstolens justitieråd Stefan Johansson om beslutet. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.