Nils Holmqvist: Det fina vädret blir bestående Foto: TT

Så blir vädret i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli mycket soligt och fortsätt varmt i Sverige under närmaste dagarna, och det är ovanligt menar SVT:s meteorolog.

– Det fina vädret kommer att bestå och dessutom kommer temperaturen att stiga, säger Nils Holmqvist.

Det varma vädret kommer att fortsätta till mitten av nästa vecka och i Västra Götaland och Halland ser det ut att bli som varmast. Där finns det också en liten risk för att det kommer någon skur.

– Det kommer att bli högsommarvärme upp till 26-30 grader. Det skulle kunna eventuellt bli lite skurar men i så fall blir det ganska tamt, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

I övriga Götaland samt Svealand ser värmen ut att hålla i sig hela helgen, och stora delar av landet har mellan 20 och 25 grader.

Värmen sprider sig norrut under fredagen och även nordöstra Norrland kan få upp mot 25 grader på en del platser, men på lördagen och söndagen sjunker temperaturena i de nordligaste delarna av landet och hamnar mellan 10 och 15 grader i fjälltrakterna. Längs norrlandskusten kan temperaturen dock närma sig 18 grader.

Risker att tänka på

Risk för skogs- och markbränder kommer också att vara hög. Nils Holmqvist skickar med några tips.

– Det behövs verkligen regn men tyvärr ser jag inte det på min väderkarta men förr eller senare måste regnet komma. Det kan inte fortsätta att vara så här i all evighet. 

Högre UV-index

– Många vill kunna passa på och få lite färg men man ska tänka på att inte vistas för länge i solen. Det är också viktigt att påminna sig själv om att dricka mycket vatten, speciellt om man är lite äldre och sjuk.

Är det något mer man ska tänka på?

– Att passa på och njuta av det fina vädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.