Foto: TT/SVT

SMHI: Risk för brand i nästan hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Högsommarvärmen i stora delar av Sverige har lett till bränder eller risk för bränder i princip i hela landet. I Västsverige råder det just nu eldningsförbud i flera kommuner. Enligt SVT:s meteorolog är det störst risk för brand i östra Svealand, och hela södra och mellersta Norrlands inland.

– Det är brandrisk i hela landet förutom fjällkedjan. Det är risk för gräsbränder i norr och skogsbränder i söder, man kan säga att gränsen för de olika typerna av brand går vid Dalarna och Hälsingland, säger Lasse Rydqvist.

I Västmanland har en stor skogsbrand drabbat Skinnskatteberg. Vid lunchtid på tisdagen var branden under kontroll.

Även i Uppsala brann det på tisdagsförmiddagen i ett område på 50 gånger 50 meter i skogen i naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Enligt Storstockholms räddningscentral är branden under kontroll och beräknas vara släckt på tisdagseftermiddagen.

Eldningsförbud på flera håll i landet

Just nu rådet det eldningsförbud på Gotland, i Västsverige och i Jönköpings län och i Sörmland ställer det rekordvarma vädret till det för lantbruket. Bristen på regn gör att grödor och foder inte växer som de ska.

– Det är en katastrof. Vi måste ha regn akut, annars får vi en värre situation än förra året, säger lantbrukaren Olof Sollenberg, vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbunds Eskilstunaavdelning.

Enligt SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist är det störst risk för brand i östra Svealand i södra Sverige, och hela södra och mellersta Norrlands inland. Dessutom ökar risken för fler bränder senare i veckan.

– Senare i veckan ökar risken för skogsbrand i södra delarna av Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer