Foto: SVT

Hemvärnet inkallat till skogsbrand

Publicerad

En stor skogsbrand har drabbat Skinnskatteberg i Västmanland. Räddningstjänsten och hemvärnet arbetar med att släcka branden. Vid lunchtid på tisdagen var branden under kontroll.

Branden startade under måndagen i samband med att en skogsmaskin arbetade i området, och växte sig större under kvällen. På tisdagsmorgonen var branden fortfarande inte under kontroll.

Enligt räddningstjänsten jobbar drygt 25 personer med branden. I insatsen är bland annat Skinnskattebergs räddningstjänst, hemvärnet och en tankbil från Arboga inblandade. Militärhelikopter fanns också på plats och hjälpte till att vattenbomba området.

Vid lunchtid på tisdagen började läget att lugna ner sig, då skickades även militärhelikoptern tillbaka.

– Vi håller på att trappa ner. Vi har läget under kontroll hoppas vi, säger Pelle Lindgren, inre befäl vid Nerikes Brandkår.

Planen för räddningstjänsten är att kunna lämna över vid 17 till markägaren.

– Nu har vi matpaus, sen ska vi köra sista rycket, säger Pelle Lindgren.

Stort område drabbat

Räddningstjänsten uppskattar att det rör sig om ett område på 15 hektar som är drabbat, vilket motsvarar drygt 21 fotbollsplaner.

SVT:s reporter Daniel Brodén var på plats i skogen.

– Brandmännen drar just nu slang för att komma närmare branden. Där jag står så pyr det fortfarande i marken, säger Daniel Brodén.

SMHI varnar

Risken för bränder i skog och mark är just nu stor. SMHI varnar för att risken för skogsbrand är lokalt mycket stor i ytlig och öppen vegetation.

– Det är väldigt stor brandrisk. Det är väldigt torrt i skog och mark just nu. Det är ovanligt att det är så torrt så tidigt på året, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Det kommer även vara fortsatt torrt och varmt framöver.

– Inget regn i sikte. Temperaturerna kan stiga till 27 grader så det gäller att vara försiktig om man ska grilla eller liknande, säger Deana Bajic.

Hemvärnet stöttar

Hemvärnet blev kontaktade på måndagskvällen. Vid 06:30 på tisdagsmorgonen så var de på plats vid branden utanför Skinnskattaberg.

– Vi har 20 stycken från hemvärnet som är där och stöttar. Vi hjälper till att rulla slang och släcka bränder. Så länge räddningsledaren behöver oss så kommer vi vara kvar, säger Måns Vilhelmsson, press och informationsbefäl i Hemvärnet Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer