Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB. Foto: Foto: Göteborgs Hamn AB

Efter Brexit: Allt måste vara tullklart annars blir det stopp i Göteborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Att Storbritannien ska gå ur EU har varit på tapeten länge. Och den sista oktober är det dags enligt planen. Det är något som Göteborgs hamn har förberett sig för.
– Den som exporterar måste se till att ha sitt gods tullklart innan det når Göteborgs hamn och våra terminaler, annars kommer man inte in i hamnen, säger säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB.

Det är nu bara veckor kvar tills Storbritannien lämnar EU. Det ska enligt nuvarande tidtabell ske den 31 oktober. I Göteborgs hamns roroterminal är Brexitfrågan aktuell.

Gods som inte är tullklart innan skeppning till Sverige riskerar att fastna i Göteborgs hamns terminaler. Det uppger ledningen för hamnen.

– Det är det budskap vi skickar till marknaden. Har man inte ordning på dessa bitar kommer man inte in i hamnen, säger Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB.

Stål och papper

Roroterminalen har daglig trafik med Storbritannien med bland annat råmaterial och komponenter till svensk industri, konsumtionsvarar och livsmedel. Till Storbritannien skeppas stora mängder stål och papper. Det uppger Göteborgs hamn.

Enligt hamnen kommer EU att tillämpa tredjelandsregler mot Storbritannien efter utträdet i frågor om bland annat tulltariffer, tullkontroller och kontroller av EU:s regler för att varors beskaffenhet är uppfyllda. Elvir Dzanic har förståelse för att det ändå kan vara svårt för en del aktörer att vidta rätt åtgärder i tid.

– Min uppfattning är att de större aktörerna är väl förberedda. Utmaningen ligger främst hos de mindre aktörer som inte har den administrativa kapacitet som de större varuägarna och speditörerna har.

Negativ utveckling

Elvir Dzanic tror inte att det kommer att uppstå några kösituationer i portarna till terminalerna.

– Blir det problem så kommer de att uppstå tidigare i systemet, som i hamnens huvudentré, ”Port Entry” där vi måste vara förberedda. Skulle det behövas så har vi identifierat ett antal ytor i hamnens närhet dit man eventuellt kan behöva hänvisas tillfälligt i väntan på klarering, säger han.

Hur ser ni inom Göteborgs hamn på Brexit?

– Vi tror att det är negativt och en försvårande omständighet för handeln mellan länderna och på ett bredare plan en negativ utveckling i det att man sluter sig i stället för att öppna upp sig i förhållande till omvärlden, säger Stefan Strömberg, presskommunikatör på Göteborgs Hamn AB till SVT Nyheter Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer