Genom att kraftigt överdriva eller hitta på behov ska det västsvenska företaget ha lyckats lura myndigheterna under flera års tid. Upp emot femtio personer misstänks på olika sätt vara inblandade. Foto: Polisen/TT

Så fångar Försäkringskassan assistansfuskare

Uppdaterad
Publicerad

Under årets första halva har Försäkringskassan krävt tillbaka 253 miljoner kronor i felaktigt utbetalda assistansersättningar – redan den näst högsta siffran på tio år.

– Senaste årens resultat är häpnadsväckande, säger enhetschefen Jan-Erik Vaara.

På torsdagen kom en dom mot 18 personer i Göteborgs tingsrätt, där 14 personer fick långa fängelsestraff. Ett assistansbolag kunde under flera år, via fyra brukare med familjekopplingar, lura till sig över 43 miljoner kronor från Göteborgs stad och Försäkringskassan.

De använde sig av så kallade pappersassistenter, fattiga människor från Balkan och Rumänien som i själva verket inte alls jobbade som assistenter. En kvinna och hennes dotter, som utgav sig för att vara brukare, fick längsta straffen på sju år och sex månaders fängelse.

Ökning med 250 procent

Fröet till domen var ett anonymt tips till Försäkringskassan.

– Det är ofta så det startar, genom ett tips, våra egna utredningar eller urvalskontroller, säger Jan-Erik Vaara, enhetschef på Försäkringskassan med ansvar för kontrollutredningar och assistansbedrägerier i synnerhet.

De senaste åren har återbetalningssummorna skjutit i höjden på området, efter att myndigheten har tillsatt extra resurser till just assistansbedrägeri. 2019 krävde Försäkringskassan tillbaka 133 miljoner kronor i assistansersättning och året efter krävdes cirka 464 miljoner kronor tillbaka, en ökning med 250 procent, vilket SVT Nyheter rapporterade i en granskning tidigare i år.

Läs mer om SVT Nyheters granskning här

Drar till sig kriminalitet

Att assistansbedrägeri står ut bland siffrorna beror på de höga summorna. Även om de flesta som söker bidrag för assistans gör det korrekt så är branschen drabbad av organiserad brottslighet.

– Det är inte enkelt att få ut assistansersättning. Det ska finnas starka utlåtanden från läkare och andra rekommendationer, säger Jan-Erik Vaara.

Men, tillägger han, det drar till sig kriminalitet eftersom det finns stora pengar att hämta för den som vill begå brott.

Summor på återkrav från Försäkringskassan för felaktig utbetald assistansersättning. Siffrorna är ungefärliga och anges i kronor.

2010: 19 miljoner

2011: 41 miljoner

2012: 34 miljoner

2013: 77,5 miljoner

2014: 79 miljoner

2015: 39 miljoner

2016: 47,5 miljoner

2017: 77 miljoner

2018: 103,5 miljoner

2019: 133 miljoner

2020: 464 miljoner

2021: 253 miljoner hittills i år. Siffror från januari till juni.

Källa: Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.