Foto: SVT

Så fick USA Sverige att ändra lagen

Uppdaterad
Publicerad

Med hot om dryga straffskatter skulle bankerna tvingas att bryta banksekretessen och lämna ut uppgifter om tiotusentals kunder. Då grep svenska staten in och skrev in Fatca i svensk lagstiftning. Den 18 februari röstar riksdagen i frågan.

USA:s beskattningsprincip är speciell, och nästan unik i världen. Skattskyldigheten baseras på medborgarskap istället för hemvist.

– Det är bara ett fåtal länder som har den principen, bland annat USA och Eritrea. Här i Sverige beskattar vi folk beroende på var de bor, inte på grund av medborgarskap, berättar Ulrika Hansson, jurist på Svenska Bankföreningen och en av Sveriges experter på Fatca.

FATCA

Men varför blir den amerikanska beskattningsprincipen så intressant just nu? Det hela började 2008 när USA upptäckte att ca 50 000 amerikaner hade gömt undan pengar på konton i Schweiz. USA stämde då Union Bank of Switzerland och fick rätt. Då föddes idén om att kräva information från utländska banker och försäkringsbolag om amerikaners konton i hela världen.

Då föddes Fatca

Lagen fick namnet Fatca – Foreign Account Tax Compliance Act. Den går ut på att alla finanisella institut ska uppge detaljer om de av sina kunder som är så kallade US persons till den amerikanska skattemyndigheten IRS.

– Det är mängder av information som ska in. En US Person är medborgare i USA eller personer med green cards, uppehållstillstånd. Sedan kommer IRS att samköra det här med vilka deklarationer de har fått in, och se vad som saknas. Eftersom Sverige har ett dubbelbeskattningsavtal med USA kommer många inte att vara skyldig skatt, men bara att inte lämna information enligt Fatca är belagt med en avgift, säger Ulrika Hansson.

Om inte alla banker lämnade information hotade USA med straffavgifter på 30 procent på alla transaktioner från USA.

– Det är klart att ingen skulle kunna leva med det. Finansbranschen upprördes över att vara bakbundna av USA:s lagstiftning och krävde lagändringar i sina hemländer för att kunna följa Fatca,berättar Ulrika Hansson.

Intensiv förhandling

I avtalen åläggs även USA att skicka uppgifter från amerikanska banker till andra länder. Ett intensivt förhandlande startade, och den 8 augusti skrev Anders Borg på avtalet med USA. Avtalet förbinder den svenska skattemyndigheten att varje år automatiskt rapportera de uppgifter om konton som innehas av US Persons till USA. Hittills har 60 länder gjort motsvarande sak, och 50 är på gång. 

Av de personer i Sverige som är insatta i lagstiftningen som SVT Västnytt talat med beskrivs Fatcalagstiftningen som helt nödvändig.

– Gör vi inte det här nu så kommer USA dra källskatt från våra finansiella institut. Det vill absolut ingen. Det är mycket bättre att det blir svensk lag, än att bankerna tvingas lämna ut uppgifter till IRS i strid med både banksekretess och personuppgiftslagen, säger skatteutskottets ordförande Leif Jakobsson (S).

Att stifta lagen råder det alltså politisk enighet kring. Men den har fått kritik, från både Advokatsamfundet, Svenska Bankföreningen och från lagrådet.

– Nu efter finanskrisen är myndigheterna mycket intresserade av att få in skatt. Det kan gå lite fort fram ibland. När man lagstiftar om sånt här uppgiftslämnande är det ytterst viktigt att det finns ett regelverk på plats som gör att den som vill klaga vet var den ska vända sig. Om någon blir klassad som amerikan felaktigt, vad händer då? säger Ulrika Hansson som hoppas på tydliga riktlinjer från Skatteverket i de här frågorna.

”Det är en trend”

De svenska politikerna i Skatteutskottet vill gärna lyfta fram att det är ett informationsutbytesavtal, och att Sverige kan få uppgifter om svenskars konton i USA. Men någon motsvarande bestämmelse som gör amerikanska banker skyldiga att söka efter svenskar kommer inte att stiftas.

– De har ju en annan beskattningsprincip än vi, så när vi letar amerikanska medborgare kommer de istället leta efter konton med koppling till Sverige, säger Anette Åkesson (M).

Hur kunde USA lyckas med det här, att få så många länder att stifta en lag åt dem?

– Jag tror att man måste se det i sitt sammanhang. Det här har legat i luften sedan 11 september och antiterrorlagstiftningen. Det är en trend som är på gång, och det blir rättssäkrare när man har den här typen av utbytesavtal.

Vad säger du till dem som tycker att Sverige ger upp sin suveränitet nu?

– Jag förstår inte det. USA har beskattningsprincipen på det sättet att det är kopplat till medborgare, och då får vi respektera det. De vill ju ha in skatt till sin välfärd precis som vi vill.

Både Anette Åkesson och riksdagskollegan Leif Jakobsson (S) ser det här som en global trend, där övervakningen av människors bankaffärer kommer att bli allt vanligare i den här typen av utbytesavtal.

– Tidigare har man behövt en misstanke för att få uppgifter om en person. Nu kommer allt lämnas ut automatiskt, det kommer att göra det mycket svårare för skattesmitare i hela världen. Det kan bli riktigt bra, säger Leif Jakobsson (S).

SVT Västnytt har träffat Tinna som är amerikansk medborgare, men som bott i Sverige i hela sitt liv. Hon hade ingen aning om att hon skulle fylla i de här uppgifterna och kommer nu att bli upptäckt, och eventuellt få betala höga straffavgifter.

Vad säger du till Tinna, och andra amerikanska medborgare i Sverige?

– Är man medborgare i ett land kommer vissa skyldigheter, inte bara rättigheter.

DET HÄR KOMMER DIN BANK ATT GÖRA:

Alla banker måste hitta kunder som är så kallade US Persons.

Tecken på att någon är en U.S Person och ska rapporteras är något av följande:

*Att person som är medborgare eller har uppehålltillstånd i USA.

*Att något tydligt pekar på att kontohavaren föddes i USA

*Att personen har en aktuell adress i USA.

*Att personen har ett amerikanskt telefonnummer

*Att det finns en stående överföring till ett konto i USA.

*Att det finns en fullmakt för en person med adress i USA.

Alla personer som öppnar ett konto eller blir kund i en bank och som uppfyller något av kraven ovan ska rapporteras till amerikanska skattemyndigheten, IRS. För de som redan var kunder den 1 juli 2014 kommer endast personer med mer än 50 000 dollar på kontot att rapporteras.

Om en person nekar att uppge var man är skattskyldig kan banken stänga kontot. 

Källa: Hökerberg & Söderqvist Advokatbyrå

Detta är FATCA

Foreign Account Tax Compliance Act är en amerikansk lagstiftning om skatteflykt som gäller i hela världen.

  • Sveriges regering tecknade den 14 augusti 2014 ett avtal om Fatca med USA.
  • Avtalet innebär att svenska finansiella institut måste söka efter amerikanska skattskyldiga och lämna över dem till Skatteverket, som lämnar dem till sin motsvarighet i USA (IRS).
  • I utbyte får Sverige information från USA.
  • Lagen bereds just nu och väntas träda i kraft 1 april 2015, men den kräver riksdagens godkännande först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FATCA

Mer i ämnet