Därför påverkar en ny friskola ekonomin hos de kommunala skolorna. Foto: SVT

Så kan friskolans etablering påverka kommunens ekonomi

Publicerad

Byggbolaget Skanska presenterade en idé för politikerna i Härryda tillsammans med Internationella engelska skolan, IES, 2019. Men att friskolan startar verksamhet i Härryda, trots att behovet av skolplatser saknas, kan göra att skolverksamheten i kommunen blir dyrare totalt sett.

I klippet ovan förklarar reportern vad en friskoleetablering kan innebära.

Nyligen stod Karlskrona inför samma scenario som Härryda – IES var intresserade av en etablering kommunen. Men en undersökning av revisionsföretaget KPMG visade att den kommunala skolan vid en friskoleetablering på kort sikt har kvar 90 procent av kostnaderna, men förlorar 100 procent av intäkterna, eftersom hela skolpengen följer med eleven. Så kommunen gick inte vidare med planerna.

Avsiktsförklaring skriven

IES menar att de inte hade tagit något beslut om att etablera sig i Karlskrona, och de har de inte heller gjort i Härryda. Men en avsiktsförklaring är

Linda Norberg är ansvarig för samhällskontakter för IES. Foto: Privat

skriven mellan IES, Skanska och kommunen.

– Vi är intresserade men vi har ännu inte tagit något beslut, säger Linda Norberg, ansvarig för samhällskontakter hos IES.

Men kritiken, att det inte finns behov av fler skolplatser, är det något ni väger in? 

– Jo, men det är det såklart. Det handlar om att se till helheten.

Kan resa från närliggande kommuner

Elever kan ju också ta sig från andra kommuner för att gå på IES, menar hon.

– Vi vet att en del är beredda att resa en bit för att få möjlighet att gå på våra skolor. Vi tittar i kommunen men också i angränsande kommuner för att möta intresset, säger Linda Norberg.

Skolinspektionen måste godkänna alla nya skolor som vill starta verksamhet i en kommun. De har ännu inte fått in någon ansökan gällande IES i Härryda. Vid sin bedömning väger de in elevunderlaget, alltså om det behövs fler skolplatser. En ny skola får heller inte medföra negativa konsekvenser för övriga skolor i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.