Lokaltrafiken kommer påverkas i centrala Göteborg under lördagen Foto: TT

Så påverkas centrala Göteborg av nazistdemonstrationen

Uppdaterad
Publicerad

– Jag hoppas och vill att alla ska kunna använda den fina stad som Göteborg är. Polisen har förberett sig på bästa sätt för att kunna kontrollera situationen, säger Hans Lippens, polisens presstalesman.

Under lördagen kommer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att ha en demonstration i centrala Göteborg. Demonstrationstillståndet ger nazisterna rätt att börja demonstrera klockan 12 vid Svenska mässan på Skånegatan och sluta senast klockan 15 vid Gamla Ullevi.

Polisen har mobiliserat och har en stor kommendering från hela Sverige.

– Det här är en extraordinär dag. Demonstration, Bokmässan, fotbollsmatch, löningshelg, sista helgen som Liseberg har öppet och konsert på Scandinavium, säger Hans Lippens, polisens presstalesman.

LÄS MER: Här ser du vägen som nazisterna har tillstånd att gå

– Man bör uppdatera sig på det senaste via polisen.se och ser man att det blir oroligt ska man dra sig därifrån, det gäller speciellt barnfamiljer. Men man ska inte vara så orolig att man stannar hemma.

Risk för konfrontation

NMR själva räknar med att de blir runt 1.000 personer. Samtidigt har drygt 9.000 personer sagt på sociala medier att de ska delta i motdemonstrationer. Polisen bedömer risken för konfrontationer som stor och har kallat in förstärkning från hela landet.

Även Sahlgrenska universitetssjukhuset höjer beredskapen och går upp i stabsläge. Även Göteborg stad bemannar upp.

Bussar och spårvagnar ställs in

På Västtrafik har demonstrationen gjort att man fått besluta om att ställa in bussar och spårvagnar under större delen av dagen.

– Kollektivtrafiken påverkas under större delen av dagen och det kan bli snabba ändringar. Det gäller främst områdena kring Skånegatan, Nya Allén, Parkgatan, Ullevigatan och Stambroarna, säger Jesper Wiberg på Västtrafik och fortsätter.

– Spårvagnshållplatsen vid Scandinavium kommer att vara indragen från kl. 10.00 och under större delen av dagen, fram tills polisen släpper avspärrningarna. Det berör spårvagnslinje 2, 6, 8 och 13.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.