Foto: TT

Så höga temperaturer får du stå ut med i hyresrätten

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret med temperaturer runt 30 grader ser ut att hålla i sig. Då får man acceptera höga temperaturer i bostaden som hyresgäst.

Under sommarmånaderna rekommenderar Folhälsomyndigheten att det inte ska vara varmare än 26 grader inne i bostäder under varaktig tid. Men under tillfälliga värmeböljor kan man behöva stå ut med en inomhustemperatur på 28 grader innan hyresvärden måste ingripa, som Hem och Hyra var först med att skriva om.

– Då handlar det om kortare perioder. Märker man att det är 28 grader i två månaders tid, då får man kontakta hyresvärden, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Får man ingen reaktion från hyresvärden ska man kontakta kommunen.

Färre klagande i år

Under förra årets rekordvarma sommar var det väldigt många som hörde av sig till Hyresgästföreningen om inomhustemperaturen i bostäder. I år har det varit betydligt färre. Även miljöförvaltningen i Göteborgs stad har färre ärenden på det området i år.

– Förra året fick vi in 27 ärenden gällande inomhustemperatur i hyresbostäder, det var extremt, så många brukar det inte vara. I år har vi fått in fyra ärenden från maj till nu, säger Linnéa Sjölin, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Götborgs stad.

När miljöförvaltningen får in ett ärende pratar de med den klagande om det är ett tillfälligt problem, eller om det är varmt hela året.

– Är det bara under sommarperioden hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens rekommendation om värmetoppar, då leder det inte till att vi kräver någon åtgärd från fastighetsägaren. Om det är varaktigt startas en utredning, säger Sjölin.

Det kan du göra själv vid värmebölja

Mät temperaturen. Ha termometern i mitten av lägenheten, visar den över 28 grader – kontakta din hyresvärd.

Stäng solen ute med persienner eller gardiner.

Försök få till tvärdrag. Vädra där det är skugga om du inte kan skapa tvärdrag.

Drick mycket. Ha kallt vatten i kylen.

Se till att hålla dig sval, till exempel genom en kall dusch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.