Sissela Bremmers är volontär i självmordsförebyggande sammanhang. Foto: SVT

Så kan du ingripa vid suicidförsök på bro

Uppdaterad
Publicerad

Sissela Bremmers överlevde sitt eget suicidförsök. I dag är hon stödperson både åt efterlevande och dem som går med suicidtankar och hon tror att hoppskydd vid broar kan vara viktigt på flera sätt.

När Sissela Bremmers var 19 år tog hennes pappa sitt liv. De följande åren var en tung tid där Sissela själv brottades med depressioner och planerade sitt eget suicidförsök. I dag jobbar hon förebyggande med sitt instagramkonto ”nusnackarvi” och med volontärarbete för Suicide Zero och SPES.

Vill väcka medvetenhet

Enligt henne finns det stöd för att suicidförebyggande åtgärder som hoppskydd vid högbroar kan göra skillnad. Dels för att väcka medvetenheten hos dem som passerar över bron att suicid är något som förekommer i samhället i stort. Men också för individen.

– För personer som är suicidala så är det i många fall en impulsiv handling. Hoppskydden kan göra så att personen kan hinna tänka efter, kan hinna leva en dag och personer i omgivningen kan se detta och gå fram och fråga personen hur den mår, säger hon.

I klippet berättar Sissela Bremmers utifrån vedertagna råd och sin egen erfarenhet hur du kan agera om du ser någon som du misstänker planerar att ta sitt liv.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.