Så klarar du chockvärmen under varvet

Drick vatten, sätt inga rekord och kom ihåg att vila och äta ordentligt.
Det är några av tävlingsläkaren Claes Mangelus råd inför årets halvmara i Göteborg, som väntas bli en riktigt varm historia.

SMHI har lovat temperaturer på upp emot 24 grader vilket också bekymrar varvets ansvarige tävlingsläkare:

– Det ökar riskerna för kollapser och vätskebrist, säger han och tillägger att ett 60-tal sjukvårdare kommer att finnas på plats längs varvet i morgon, säger tävlingsläkaren Claes Mangelus.

”Drick vid varje station”

60.000 löpentusiaster är precis som tidigare år anmälda och väntas ta sig runt de 2,1 milen. För att klara värmen ger Claes Mangelius råden att ladda upp med mycket vätska.

– Lyd engelsmännens råd ”a cup a mile makes you smile”. Helst ska man dricka mycket redan idag. Men också i morgon, innan och under varvet. Drick vid varje vätskestation, uppmanar han.

LÄS MER: Män överskattar sin förmåga vid löpning

Strunta i personbästa

Många anmälda löpare är veteraner och vill sänka sitt personbästa. Men här uppmanar tävlingsläkaren att tänka om och i stället ta det lugnare. Något som Paul Schultz verkat ställa in sig på.

– När det är varmt blir det långsammare tider tyvärr. Jag sprang senast när det var som varmast. År 2011 var det väl. Då blev min tid 25 minuter långsammare än vad jag hade hoppats på.

Paul Schultz tillägger att han brukar hamna på cirka 1,45 timme men att han i år är nöjd om han hamnar under två.

SVT sänder hela Göteborgsvarvet och givetvis är målkameran riggad.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer