Att ständigt vara uppkopplad påverkar våra vardagsbeteenden. Foto: Maria Dahlin

Så påverkas du av ständig uppkoppling

Uppdaterad
Publicerad

Skärmsläckarskräck, skärmsnegling och el-kontaktsökande. Att ständigt vara uppkopplad påverkar våra vardagsbeteenden, det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

Jag försöker att komma på mig själv när jag håller på med mobilen, men i bland slinker den bara upp, säger Evelina Magnusson.

Doktoranden Tomas Lindroth kallar den anpassade människan för ”laptopare” som ständigt nätverkar genom sociala medier och mail samtidigt som de ska förhålla sig till anda människor i fysiska möten.

– Närheten till att alltid vara uppkopplad, att kolla på telefonen 200 gånger på en dag, att leta efter eluttag istället för nödutgångar, det är nya microbeteenden som förändrats, säger Tomas Lindroth till SVT Nyheter Väst.

Mindre kroppsspråk

Tomas Lindroth menar också att forskningen visar att vi nickar mindre mot varandra och att vi inte bekräftar varandra med kroppsspråket på samma sätt längre. I sin avhandling har sättet vi agerar på möten analyserats. Framförallt har studenter vid Göteborgs universitet iakttagits och deras sätt att bete sig i klassrummet när de använder mobiltelefoner och laptops under föreläsningarna och det finns svårigheter med de nya beteendena.

– Vi vet inte vem som lyssnar eller är instagrammar eller liknande, konsekvensen blir att det kommer att behöva växa fram tydligare vett- och etikettsregler, säger Tomas Lindroth.

”Inte så trevligt”

Isabelle Bejnö sitter och arbetar med ett skolarbete när vi pratar med henne om hennes skärmvanor.

– Är man bjuden på middag ser det inte så trevligt ut att knappa med mobilen. Men i sällskap med familj och nära vänner tycker jag inte att det spelar så stor roll, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Studenten Oscar Andersson berättar att han använder datorn flera timmar om dagen och att sättet att kommunicera mycket har förflyttats till det digitala.

Vad är det första du tittar efter i ett rum, nödutgång eller eluttag?

Eluttag, svarar Oscar Andersson utan att blinka.

Tomas Lindroths ordlista

Skärmsläckarskräck: När du samtalar med någon och mer eller mindre omedvetet snuddar vid styrplattan när skärmsläckaren går igång

Skärmsnegling: När du sneglar på andras skärmar för att se vad de gör

El-kontaktsökande: När det första du tittar efter när du äntrar ett rum inte är en ledig sittplats utan ett ledigt eluttag

Online-tics: När du bara skall kolla något på nätet och fastnar i mejlen, Facebook osv. och sedan har glömt vad du egentligen skulle göra

Batteripraktik: De olika rutiner som finns för att få batteriet att räcka längre. Exempelvis stänga av WiFi eller sänka ljusstyrkan på skärmen

Källa: Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.