Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Eklund, programchef för hållbarhet på Borealis i Stenungsund, ser att läget blivit mer ansträngt. Foto: Lisa Johansson/SVT

Så påverkas kemijätten Borealis i Stenungsund av elkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Den elintensiva kemiindustrin i Stenungsund påverkas i stor utsträckning av tillgången på el. Företaget Borealis står för 0,7 procent av Sveriges årsförbrukning och de ser stora problem om elnätet inte byggs ut.

Borealis i Stenungsund är ett av Sveriges mest elförbrukande företag. Med sina 800 GWh per år utgör de 0,7 procent av landets förbrukning. Redan i samband med elbristen i början av 2021 oroade de sig hur kapaciteten i det svenska elnätet skulle komma att påverka planerade investeringar. 

Då handlade det om extrema priser och elbrist under enskilda dagar – nu går vi mot en vinter då detta är ständigt närvarande. 

Problem vid nedstängning

Företaget har rörliga elavtal men skyddar sig till viss del via prissäkringar, enligt Jonas Eklund, programansvarig för hållbarhet på Borealis. Men även om prisbilden är påverkar så skulle större problem uppstå om elen helt stängdes av på grund av kapacitetsbrist. 

– En kracker är inte en anläggning som man bara stänger ner och sedan startar, utan det tar upp till två veckor att starta den. Är det dessutom så att den stängs av på en riktigt kall dag är det inte säkert att den kan starta alls. 

Kapacitetsbrist 2026

På längre sikt är det tillgången på el som är knäckfrågan. Jonas Eklund säger att om kemiklustret i Stenungsund ska utvecklas enligt plan behövs både mer eltillverkning och överföringskapacitet i länet. 

– Egentligen har läget blivit ännu allvarligare när det gäller det, för vi ser att vi slår i ett tak för de projekt som ligger bland kemiföretagen här i Stenungsund redan 2026. Ska vi göra något mer efter det är det utbyggnad som behövs, säger Jonas Eklund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.