Hör några restaurangägares tankar inför nyårsafton i klippet ovan. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Så påverkas restaurangernas nyårsplaner av restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

För restaurangägaren Rolf Olofsson har hela året varit tufft med olika rekommendationer och restriktioner som gjort att färre valt att besöka hans restaurang. Men de senaste restriktionerna, de som innebär att servering av alkohol ska upphöra klockan 20.00 samtidigt som restauranger ska stänga klockan 20.30 ser han som nådastöten.

– Det var som att såga av oss vid fotknölarna. Vi har redan tidigare tappat 90 procent av vår omsättning, så det är nattsvart, säger han.

Inför jul och nyårshelgen infördes nya restriktioner som innebär ytterligare begränsningar för Sveriges restauranger. Numera får endast fyra personer sitta på ett och samma bord, samtidigt som restaurangerna måste stänga senast klockan 20.30. För Göteborgs restauranger innebär det stora omställningar och stort inkomst tapp.

Men trots att det ser tungt ut är tanken på nyårsafton något som får honom att skina upp.

– Tack vare vår stamgäster som köper take away blir nyår trots allt ett bra nyår för oss. Jag hoppas att det kan vara vändningen.

På nyårsafton kommer många bardiska eka tomma. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Inte kunnat annordna en enda fest under hösten

Även för Pierre Lindgren på festvåningen La Venue har 2020 varit ett tufft år.

– Vi har inte kunnat anordna en enda fest sedan i början på hösten. Vi hade mer eller mindre fullbokat inför jul och nyår men i och med de nya restriktionerna under hösten så har alla bokat av, säger han.

De senaste restriktionerna slår hårt mot nyår

Hard Rock Café som bedriver restaurang och nattklubb har också de haft ett tungt 2020. Och de senaste restriktionerna innebär också för dem stora förändringar i planeringen.

– Vi har fått gå från tre sittningar till en på nyår. Det kommer bli lugnare än vanligt och det är klart att det kommer att kännas ekonomiskt, säger Louise Börling, sälj- och marknadsföringsansvarig Hard Rock Café Göteborg.

Hör restaurangägarnas tankar inför nyår i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet