Anette Staaf från Göteborg är prepper. Här visar hon hur hon förbereder sig för en eventuell kris. Foto: SVT

Preppern Anettes tips om krisen kommer

Uppdaterad
Publicerad

”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” Det är budskapet i kampanjen Krisberedskapsveckan som ska öka vår beredskap inför det oväntade. Möt Anette Staaf som kallar sig själv för en prepper …

Anettes väska, en så kallad BOB, bug-out-bag, är alltid packad – i en kris så är det våra grundläggande behov som måste kunna tillgodoses – värme, vatten, mat, information och sömn. I väskan finns mycket riktigt mat, vatten, värmeljus, vevradio, tändstickor, ficklampa, kök, ombyte som hålls vattentätt, necessär och till och med munskölj.

Men det kan väl ändå inte behövas?

– Jo, om jag är borta i tre dygn så kanske jag börjar känna mig ofräsch …

Kampanj hela veckan

Under kampanjveckan, 28 maj till 3 juni, genomför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med kommuner och frivilligorganisationer informationsaktiviteter på temat säkerhet och beredskap på olika platser i landet. Dessutom skickar MSB ut broschyren Om krisen eller kriget kommer till 4,8 miljoner hushåll.

Anette Staaf har egentligen fullt upp eftersom hon arbetar på Civilförsvarsförbundet som är extra aktiva under kampanjen. Hon fungerar där som instruktör i ämnet hemberedskap, hon håller föreläsningar och kurser.

Skulle du säga att människor i Sverige generellt är dåligt förberedda på en kris?

– Ja, det är vi … eller rättare sagt – det är NI … jag är förberedd …

Målet att väcka intresse

Målet med hela veckan är att väcka människors intresse för beredskapsfrågor, och att informera om hur man kan förbereda sig för att klara grundläggande behov när samhällets service inte fungerar som vanligt, till exempel vid allvarliga olyckor, extremt väder eller it-attacker.

Information finns även på MSB:s webbplats dinsäkerhet.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.