I klippet hör du vad skaparen tror om Öckerömetodens framtid. Foto: SVT

Så reagerar Öckerömetodens skapare på resultaten: ”Nästan chockad”

Publicerad

Håkan Fransson är Öckerömetodens skapare. Han hade hoppats på att forskarna skulle visa att Öckerömetoden minskade ungdomars drickande. Men forskarna hittade inte någon effekt.

– Jag är mest förvånad, nästan chockad, säger Håkan Fransson.

I klippet hör du vad Håkan Fransson tror om metodens framtid.

Kring millennieskiftet söps det friskt bland ungdomar på Öckerö. Elever i nian drack mer alkohol än i någon av de andra kommunerna i Västra Götaland, enligt en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning och Västra Götalands Folkhälsokommitté.

Håkan Fransson är socionom i grunden och började arbeta som drogförebyggare på Öckerö 2002 efter att tidigare jobbat som fritidsledare i kommunen. Han började arbeta för att minska ungdomarnas drickande och utvecklade en metod. Mellan 2003 och och 2008 halverades drickandet bland högstadieungdomar på Öckerö.

Minskat drickande kan ha andra orsaker

Efter det spreds ryktet om metoden. I dag arbetar ett tjugotal kommuner efter Öckermetoden. Nu har forskare studerat metoden. De har i sin studie inte sett någon effekt av den.

– Drickande bland ungdomar generellt har minskat mycket i Sverige sedan millenieskiftet. Det kan vara att de resultat som visats med den här metoden delvis beror på den här allmänna minskningen av drickandet, säger Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet.

”Svårt att sprida metoden”

En annan förklaring skulle kunna vara att det handlar om vem som utför metoden. Björn Johnson är inte förvånad att Håkan Fransson uppnått goda resultat med metoden.

– Karismatiska eldsjälar kan vara väldigt viktiga och kan ha stora effekter när de arbetar med en metod. Men sedan är det svårt att sprida metoden och få samma resultat, säger han.

Kommuner som arbetar efter Öckerömetoden

Öckerö, Alingsås, Vårgårda, Vara, Essunga, Grästorp, Mölndal, Hörby, Osby, Skurup, Tomelilla, Mark, Strömstad, Styrsö, Timrå, Ånge, Svenljunga, Herrljunga, Ockelbo, Örnsköldsvik och Åland.

källa: Öckerö kommun

Så gjordes studien

Öckerömetoden infördes i fyra skånska kommuner. Forskarna jämförde resultatet med fyra kontrollkommuner där metoden inte infördes.

Genom anonyma enkäter till runt 3500 elever i årskurs 7 till 9 samlades årligen information om ungdomarnas alkoholvanor och föräldrarnas attityd till alkohol.

Bortfallet var mellan 10 till 12 procent varje år. Totalt fick forskarna in 12 486 svar.

Studien pågick mellan 2016 och 2019.

Forskarna fann inga bevis på att Öckerömetoden hade några effekter på ungdomarnas alkoholkonsumtion eller föräldrarnas attityder till ungdomars drickande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.